3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Kiraza doyuran festival

Manisa'nın Selendi ilçesine bağlı Pınarlar köyünde bu yıl 9.'su düzenlenen kiraz festivalinde, sezonun en güzel kirazını üreten çiftçiler altınla ödüllendirildi.

Şehit Savcı Ethem Ekim İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen festival, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Etkinliğe İlçe Kaymakam Vekili Kula Kaymakamı Muzaffer Şahiner, İlçe Jandarma Komutanı Yusuf Tunç, Belediye Başkanı Nurullah Savaş, MHP Manisa Milletvekilleri Mustafa Enöz, Erkan Akçay, MHP Manisa İl Başkanı Ersoy Arslan, Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, siyasi partilerin temsilcileri, çevre belde başkanlar, meclis üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

İlçedeki kiraz üretimiyle ilgili bilgiler veren İlçe Tarım Müdürü Taşkın Dilik, Selendi'de ilk kez 1997 yılında 25 bin ağaçla başlanan kiraz üretiminde bugün 500 bin ağaca ulaşıldığını belirterek, "İlçemiz genel olarak yüzde 70'i dağlık, yüzde 30'u düz arazi olmak üzere kıraç bir yapıya sahiptir. Bu özelliği bakımından ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçemizin en önemli su kaynağı Selendi Çayı'dır ve sulu tarım yönünden katkısı çok azdır. Arazilerinin yüzde 2'si ancak sulanabilmektedir. Tarımı genellikle buğday, arpa, tütün, nohut, haşhaş ve meyve üretimine dayalıdır. İlçemizde 313 bin dekar alanda meyvecilik yapılmaktadır. Bunun da 13 bin yüz yetmiş üç dekarla en büyük alanı kiraz olmak üzere, 10 bin dekar alanda ceviz, 2 bin 5 dekar alanda antep fıstığı, bin 500 dekar alanda da badem ve geriye kalan yaklaşık 4 bin dekar alanda da zeytin, vişne, elma, armut, şeftali, nar, kayısı ve diğer meyvelerin üretimi yapılmaktadır. Meyve veren yaştaki 150 bin ağaçtan toplam 3 bin ton kiraz üretimi yapılmaktadır." dedi.

Pınarlar Köyü Muhtarı Bekir Sağdıç da konuşmasında, düzenledikleri festival ile yöredeki üreticileri kiraz üretimine teşvik etmeyi amaçladıklarını belirtti. Tütüne alternatif olarak üretilen kirazda, yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltede yüzde 20 azalma olduğunu, bunun yanı sıra pazarlamada sorun yaşandığını dile getiren Sağdıç, bunu da Simav-Selendi karayolunun çok kötü olmasına bağladı ve yolun genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından kiraz yarışmasına geçildi. 61 üreticinin katıldığı yaşmada 5 kişilik jüri heyeti, en iyi kirazı seçmekte zorlandı. Yapılan değerlendirme sonucu Pınarlar köyünden Yusuf Kayırmaz 1. olurken, H. İbrahim Özel 2., Himmet Akbudak ise 3. oldu. Üreticilerin altın ödüllerini Kaymakam Muzaffer Şahiner, milletvekilleri Mustafa Enöz ve Erkan Akçay verdi.

Festivalin akşam programında ise havai fişek gösterileri altında TRT İzmir Radyosu sanatçılarından Mustafa Özcan ve Selcan Kökçen birer konser verdi. İlçe halkı ve davetliler söylenen türkülere eşlik ederek eğlenceli saatler geçirdiler. Bu arada binlerce kişiye etli pilav, ayran ve kiraz ikramı yapıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 17:18:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?