4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Kırsal turizme AB’den destek

Ekonomisi zayıf olan bölgelerde kırsal turizm geliştirilmesi için Avrupa Birliği (AB) fonlarından faydalanılarak hayata geçirilen Leonardo Da Vinci Ortaklıklar Projesi'nin 2. tanıtım toplantısı Salihli'de yapıldı.

AB'nin 24 bin Euro desteği ile Bulgaristan'ın koordinatörlüğünde yürütülen, Türkiye, Romanya ve İtalya'nın ortak olduğu 2 yıl süreli proje kapsamında kırsal turizm alanındaki girişimcilik teşvik edilecek, rehber tanıtıcı kitapçıklar hazırlanacak, yerel halka sağlık tarım ürünü yetiştirmeleri ve pazarlamaları konularında teknik destek verilecek.

İlki Ocak ayında İtalya'nın Rimini kentinde gerçekleştirilen ortaklık projesinin ikincisi Kırsal Turizm Derneği'nin ev sahipliğinde Lidya Sardes Hotel'de düzenlendi. Toplantıya Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı ile projenin koordinatör ülkesi Bulgaristan ve İtalya ile Romanya'dan gelen ortaklar katıldı. Koordinatör ülke Bulgaristan'ın proje hakkında tanıtım sunumu yapmasının ardından Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı bir konuşma yaptı.

Zurnacı, “Ekonomisi Zayıf Olan Bölgelerde Kırsal Turizmin Geliştirilmesi İçin Gerekli Girişimcilik Nitelikleri yani 'Leonardo Da Vinci Ortaklılar' projesi, Bulgaristan'ın koordinatörlüğünde yürütülecek. Türkiye, Romanya ve İtalya'nın ortak olduğu projeye Avrupa Birliği de 24 bin Euro ile destek veriyor. Proje ile proje ortakları Bulgaristan, İtalya, Türkiye ve Romanya'nın kırsal turizmde, girişimciliğin desteklenmesi alanındaki bilgi ve uygulamalarının paylaşımını kapsamaktadır. Bu proje sonucunda kırsal turizm alanındaki girişimciliğin teşvik edilmesi ve uygulamalı yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Çalışma toplantıları esnasında, ortak ürünler ortaya çıkarılacak. Kırsal turizm alanında faaliyet göstermek isteyenler için rehber tanıtıcı kitapçıklar da ortaya çıkarılacak. Proje sonunda paylaşılan bilgiler, girişimcilik alanında kazanılan uygulama deneyimleri, projede yer alan katılımcıların Avrupa iş piyasasının temeli olan mesleki rehberlik niteliklerini geliştirmelerini sağlayacaktır.” dedi.

Projenin 2. toplantısı için Türkiye'ye gelen Bulgaristan, Romanya ve İtalyan heyeti, kırsal turizm alanında neler yapılabileceği konusunda Manisa genelinde çeşitli inceleme gezileri yapacak. 13-18 Nisan tarihleri arasında Manisa'da kalacak olan heyet, Salihli'nin Sart, Tekelioğlu köyü, Adala kasabasında yer alan Attalos At Çiftliği ile Kula ilçesine gezi düzenleyecek. Turizm Haftası kutlamaları kapsamında çarşamba günü Manisa'daki törenlere katılacak olan heyet, aynı gün öğleden sonra Manisa merkeze bağlı Ayvacık köyünde köy pansiyonu açılış törenine katılacak. Ortak ülkelerin delegasyonları cuma günü ise Yunt Dağı'nda bulunan Örselli köyünde köy turizmini inceleyecek.

YEREL HALK BİLİNÇLENDİRİLECEK
Projenin Türkiye ortağı olan Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı, “Kırsal Turizm Derneğimiz 12 Eylül 2007 yılında kuruldu. Dernek yönetimi olarak çalışmalara başlayarak oluşturduğumuz web sitesinden çalışmalarımızı duyurmaya başladık. Dernekleşmemizin ana amacı İl Kültür Turizm Müdürlüğü'müzün 2 yıldan beri yaptığı köy turizm geliştirme, kırsal turizm geliştirme konusundaki çalışmalarında dernek olarak yer alıp gönüllü çalışmalarımızı sürdürmekti. Şubat 2008 yılında Avrupa Birliği projelerinden yeni program olan Leonardo Da Vinci ortak projelerinde Bulgaristan'da ki ortağımız, ekonomisi zayıf olan bölgelerde kırsal turizmin geliştirilmesi için gerekli girişimcilik, nitelikli girişimler için bir hazırlık yaptıkları öğrendik ve bu projeye ortak olduk. Diğer ortaklarımız İtalya, Romanya, Bulgaristan'dır.

Projede özellikle Yunt Dağı, Kula, Salihli, Akhisar bölgelerinde doğal güzelliği olan tarıma dayalı fakat yetersiz ekonomik gelire sahip köylerde kırsal alanlarda bir kırsal turizmimin geliştirilmesi için o yöne insanlarına girişimcilik rehberi hazırlamak. Fakat bu hazırlıklar yapılırken ortak olduğumuz ülkelerin tecrübelerinden de faydalanacağız. Proje dahilinde doğal güzelliklerin ve tarihi eserlerin korunarak kullanılması, eko turizm, tarım turizmi, çiftlik turizmi ve köy turizmini kapsayan kırsal turizmin geliştirilmesi, tarım ürünlerinin sağlıklı üretimi, ambalajlanması ve pazarlanması konusunda yerel halkı bilgilendirerek iş ve gelir imkanlarının artırılması sağlamayı amaçlıyoruz”dedi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 23:15:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?