30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Kömür yasağı mahkemeden döndü

Manisa Kömürcüler Sitesi esnafının başvurusu üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararını iptal eden Manisa İdare Mahkemesi, gerekçe olarak doğalgazın zorunlu olarak kullandırılamayacağını ancak teşvik edilebileceği görüşünü bildirdi.


İl Hıfzıssıhha Kurulu Manisa Belediyesi’nin başvurusu üzerine 27 Kasım 2007 tarihinde aldığı kararla resmi daireler, apartmanlar , siteler ve özel sağlık kuruluşlarında kömür kullanımını yasaklamış, doğalgaz kullanımını zorunlu hale getiren kararı almıştı. Bunun üzerene Kömürcüler Sitesi esnaflarından İbrahim Tuğriçeri, Türkiye Kömür İşletmeleri ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası yürütmeyi durdurmak amacıyla Manisa İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme yürütmeyi durdurma talebini reddetti ancak esas kararını kömürcü esnafının lehine verdi.
Manisa İdare Mahkemesi’nin kararında gerekçe olarak şu ifadeler yer verildi: “Mahkememizce yapılan değerlendirmede; kararın güncel bir sorunun çözümü sürecinde hissedilen zaruret ve aciliyetten kaynaklandığı kabul edilmekle beraber, umumi Hıfzıssıhha Kanunu kapsamında oluşturulan İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun görev tanımının Kurul’a bu yönde genel kapsamlı bir karar alma olanağını vermediği, bu yetkinin münhasıran mahalli çevre kurullarına tanındığı, hatta yürürlükte mevzuata göre Mahalli Çevre Kurulu’nca da doğalgaz kullanımı konusunda herhangi bir zorunluluk getirilemeyeceği, bu yakıtın kullanımının ancak teşvik edilebileceği sonuç ve kanaatine varılmıştır. Bu durumda dava konusu kararda yetki ve konu yönleriyle hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”


Kararı sevinçle karşılayan kömürcü esnafı ise adalete teşekkür etti. Site yöneticileri İbrahim Tuğriçeri, Kadir Yağımlı ve Şerafettin Camcı ile birlikte basın açıklaması yapan Site Başkanı Hamza Erese, “Elimizden alınan ekmeğimiz iade edilmiştir. Haklılığı kanıtlanmış ama sorumluluğunu bilen vatandaşlar olarak da bundan böyle önceden olduğu gibi halkımıza kaliteli kömür arz edeceğiz. Vatandaş kaliteli kömür alsın. Bürokratlarda kurumlarına kömür alırken kaliteyi ihale etsin.”dedi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 14:40:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?