7
Mayıs
2024
Salı
MANİSA

Kongreye ilgi düşüktü

Manisa-Uşak Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği'nin 10. mali kongresi yapıldı. Kongrede, 2003 yılı bütçesinin 35 milyar, 2004 yılı tahmini bütçesinin ise 50 milyar lira olduğu açıklandı.
Tarım İl Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen kongreye, Köy Hizmetleri İl Müdürü Muhsin Özcan, Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, Manisa-Uşak Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, birlik başkanları ve az sayıda davetli katıldı.
Faaliyet ve hesap raporlarının okunarak oylandığı kongrede, 2003 yılı bütçesinin 35 milyar, 2004 yılı tahmini bütçesinin ise 50 milyar lira olduğu açıklanarak oy birliği ile kabul edildi. Toplantıda konuşan Manisa-Uşak Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, sulama kooperatifleri hakkında bilgi vererek, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kurdurulan sulama kooperatiflerini eleştirdi. Türkiye'de sulama işlerinin; Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kurdurduğu, yarım asırdır görev yapan sulama kooperatifleri ile 1994 yılında siyasi mülahazalarla DSİ tarafından kurdurulan, yapım ve işleyişi sulama kooperatiflerine uymayan ve belirgin bir yasası olmayan sulama birlikleri tarafından yürütüldüğünü belirten Uysal, konuşmasına şöyle devam etti:
"Üstelik bu kooperatifler, asıl görevleri sulama olmayan, belediyeler ve köy tüzel kişiliklerinin biraraya gelmeleri ile kurulmaktadır. Çiftçi katılımı düşük düzeyde yada hiç yoktur. Bu birliklerin karar alma mekanizmaları da bulunmamaktadır. Birliğin esas kurucuları, belediyeler ve muhtarlıklar olmaktadır. Yani bir nevi kamu işletmeciliği niteliğine tekrar büründürülmektedir. Uygulamada bizim başarılı olduğumuz, bilinen bir gerçektir. Biz tepeden değil tabandan örgütlenerek dikey kuruluşumuzu tamamlamışızdır. Biz bir ihtiyacın ürünüyüz. Bizim sulama kooperatiflerimiz, sadece tesislere sahip çıkmakla kalmayıp her türlü giderleri de kendileri karşılamaktadır. Sulama kooperatifleri, geri ödemelerini 3 yıl ödemesiz, 15 yıl da eksiksiz ödemektedir. DSİ sulamalarında, sulama birliklerinin işletme ve bakım yaptığı tesislerden geri ödemeleri gülünç denecek derecededir. Ayrıca, bu birliklerin para toplama yetkileri de yoktur. Artık ekmeği ekmekçiye vermenin zamanı geldi. Bu iki kurumu rekabet eder halden kurtarmak lazım. Bu sulamanın bu ülkede sahibi değilsek, bizleri kapatsınlar. Yalnız bir tek doğru vardır, doğruyu bulsunlar. Burada en büyük görev, bağlı bulunduğumuz Tarım ve Köy İşleri Bakanlığımıza düşmektedir."
Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği'nin Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde kurulduğunu ifade eden Manisa-Uşak Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, şu anda yasal olarak Tarım Bakanlığı'na, ayrıca Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, DSİ ve TEDAŞ olmak üzere 4 kurumla çalışmak zorunda olduklarını ifade ederek, "Şimdi 7 merkez birliği ile biraraya gelerek 'Türkiye Tarımsal Amaçlı Milli Kooperatifler Birliği'ni kuruyoruz. Dünya Bankası'nda da bu konuda 11 milyon Euro sağlanmak üzeredir. Yeni yasalar gerçekleşirse, bağlı çalıştığımız kurumlardan ayrı çalışacağız. Böylece kooperatiflerin genel kurul tescilleri bölge birlikleri tarafından yapılacak, noter ve ticaret sicil ortadan kalkacaktır. Artık ayakta durmasını öğrenmemiz gerekir" dedi.
Sulama kooperatifleri olarak en büyük desteği Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden aldıklarını, ancak bu kurumun kapanması durumunun 2 bin 500'e varan sulama kooperatiflerini derinden üzdüğünü dile getiren Uysal, "Bu kapsamda Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün yol, içme suyu, kanalizasyon gibi sosyal alt yapı hizmetlerinin, bir geçiş süreci içerisinde mahalli idarelere devri mümkün olabilir. Ancak tarımsal alt yapı hizmetleri Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Tügem'e bağlı tarım arazilerinin Değerlendirme Daire Başkanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün tarımsal hizmetlerini yürüten örgütsel birimlerine bağlanarak devam etmelidir. Böyle bir yapılanma sonucu üretim artışı, toprak ve su gibi doğal kaynaklarımızın kullanılmasındaki sürdürülebilirlik sağlanmış olacaktır" diye konuştu.
Türkiye'de faal sulama kooperatifi sayısının 2 bin 242 olduğunu kaydeden ve bu tesislerden 1 milyon 190 bin 257 çiftçi ailesinin yararlandığını açıklayan Manisa-Uşak Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, son olarak sorunlarına değindi. Enerji ücretlerinin yüksek olduğunu belirten Uysal, enerji bedellerinin düşürülmesi, doğrudan gelir desteği gibi desteklenmesi, kısmen milli bütçeden karşılanması, hasat sonu tahsil yapılması, KDV muafiyetinin uygulanması, bölge birliklerine makine parklarının oluşturulması ve kooperatif yöneticilerinin eğitiminin sağlanması gerektiğini belirtti.
Konuşmanın ardından, Köy Hizmetleri İl Müdürü Muhsin Özcan ve Tarım İl Müdürü Ömer Çelik'e desteklerinden ötürü plaket verildi.
iha-manisa
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2004 Pazartesi 16:23:52
Güncelleme :3 Temmuz 2004 Cumartesi 16:27:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
uysal darcın IP: 85.104.106.xxx Tarih : 21.08.2008 13:04:57

arkadaşlar bende uşaklıyım sivaslı ilcesinden bartında kamu görevinde calışıyorum bartın yapi kopretifler birilik başkanıyım 8 yıldı sizleri takip ediyorum katılım sanırım az almuş ama milet kopretiflerden bıkmış artık hele birde tokiler tamamıyla silmek icin ugraşıyor işimiz zor size başarılar dilerim UYSAL DARCIN yapı kopretifler birligi başkanlıgı BARTIN TEL 05326974927