4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Köprübaşı çileği altın çağını yaşıyor

KÖPRÜBAŞI ÇİLEĞİ ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR

Köprübaşı ilçesinde yetiştirilen Camarosa türü çilek, son yıllarda en verimli dönemini yaşıyor. Üreticinin yüzünü güldüren çilek Köprübaşı çiftçisi için umut vaat etmeye devam ediyor.

Toplam üretim alanı 3 bin dekara ulaşan ve ihracatçı firmalar tarafından tercih edilen Camarosa çeşidi çilek, Köprübaşı çiftçisinin yüzünü güldürdü. Kilogramı 3,00 TL'den alıcı bulan çilek, ilçe üreticisini sevince boğdu. Alıcı firmalar arasında büyük rekabete yol açan Köprübaşı üreticisinin kırmızı altını Camarosa çileği, nakliye esnasındaki yola dayanıklılığı, aroması ve lezzeti bakımından hem iç piyasa hem de ihracatta tercih edilen bir tür. Üreticiler bu yılki fiyatlardan memnuniyetlerini dile getirirken, Köprübaşı İlçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanlarının da çilek üretiminin bu aşamalara gelmesindeki rollerinin büyük olduğunu dile getirdiler.

İlçede henüz faaliyet gösteren ikisi merkez ilçe ile Alanyolu ve Kıranşeyh köylerinde olmak üzere 4 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve bir adet Çilek Üreticileri Birliği, başta Köprübaşı çiftçisi olmak üzere kendi üyelerinin çıkarlarını gözetleyerek ilçeye daha fazla alıcı firma gelmesini ve Köprübaşı ekonomisini canlandırmayı amaçladıklarını belirttiler.

Bu gelişmelere paralel olarak bölgenin büyük ihracatçı firmalarından olan Karaali firması ilçeye soğuk hava deposu yaparak ilk yatırımını gerçekleştirdi. Çilek piyasasının hızlı olduğu bu günlerde üreticiler işçi bulmakta güçlük çekerken, çevre ilçelerden yevmiye ile işçi getirildiği bildirildi. Yevmiye ile çalışan işçilerin saatinin de çilekteki hareketliliğe paralel olarak artış göstererek 2,5 TL'ye çıktığı açıklandı. Böylece, gelirini yevmiye ile sağlayan ailelerin de çileğin piyasa fiyatının artışından memnuniyetlerinin söz konusu olduğu belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2011 Salı 15:45:00
Güncelleme :18 Mayıs 2011 Çarşamba 17:49:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?