30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Köylerde genel sağlık taraması

Sağlık Bakanlığı'nın "Sağlıklı Köyler" projesi kapsamında Manisa'nın Salihli ilçesinde düzenlenen toplantıda, Manisa ili genelinde 779 yerleşim biriminde tarımdan, içme suyuna kadar bir çok alanda sağlık analizinden geçirileceği açıklandı.


Sardes Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Manisa Sağlık İl Müdürlüğü Çevre Sağlık Şube Müdürü Mustafa Genç, Çevre Sağlık Gıda Mühendisi İlknur Şentürk, Çevre Sağlık Teknisyeni Bahadiye Akbaş, Sağlık Toplum Sağlığı Merkezi Baştabipliği Yardımcısı Dr. Ülkü Yıldırım ile İlçe Sağlık Teknisyenleri ve Köy Muhtarları katıldı.

Manisa Çevre Sağlık Şube Müdürü Mustafa Genç yaptığı konuşmada, "Köy halkının daha sağlıklı yaşaması için yapılacak çalışmaları organize edilen sağlıklı köyler projesi kapsamında 81 ilde çalışmalar yapılacak. Manisa olarak uygulamaya başladık. Proje çalışmalarımız 31 Aralık 2008 tarihine kadar devam edecek. Burada amaç şehir de olan yaşantının köylerimizde de aynı şekilde sürdürülmesidir. Projede öncelikli amaç, tüm köylerimizde sağlıklı su tüketimini sağlamaktır. Manisa'da su ile ilgili harita çıkarılacak. Bu projede suyun tüm bakteriyal içerikleri araştırılacak. Çünkü son günlerde ülke genelinde suda arsenik konusu çok sık tartışılıyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen proje Manisa'da Eylül ayında start alacak. Türkiye genelinde ise değişik tarihlerde uygulamaya geçilecek. Manisa olarak biz bu proje çalışmalarını 31 Aralık 2008 tarihine kadar bitireceğiz. Sağlığı 3 ana konu üzerinde ele aldık. Su, çöplük ve kanalizasyon. Bu projenin en önemlisi de sağlık su tüketimidir. Muhtar arkadaşlarımızdan ricamız köylerinize gelen ekiplerimize yardımcı olunuz. Sizlere verilen formları muhtarlık odasında doldurmayınız. Bu basit bir proje olarak algılanmamalıdır." dedi.


Sağlıklı Köyler projesi hakkında bilgileri de Çevre Sağlık Gıda Mühendisi İlknur Şentürk verdi. Şentürk, "Projede amaç, köy halkının daha sağlıklı bir ortamda yaşamasını sağlamaktır. Suyu, havası, toprağı dolayısıyla sağlıklı olan köylerimizde yaşam standartlarını arttırmak için bakanlığımız tarafından çalışmalar başlatıldı. Bu proje kapsamında Manisa'da 779 köyümüz taramadan geçirilecek. Proje sonuçları değerlendirme kurulunda ele alınacak. Kanalizasyon ve şu şebekesi tekniğe uygun olarak yapılmalıdır. Kanalizasyonun toplu deşarjı bataklık haline dönüşebilir. Onun için köy muhtarlarımız dikkatli olmak zorundadır. Sorunun çözümü içinde harekete geçmelidirler. Tarımda yapılan bilinçsiz ilaçlamalar hem toprağımızı hem de canlılarımızı zehirliyor. Bunun içinde İlçe Tarım Müdürlükleri ile birlikte hareket edilerek bilinçli üretime geçilmelidir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2008 Perşembe 14:43:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?