3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Krizin etkileri ortaya çıkıyor

Manisa’nın Kula ilçesinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kar etmeden kepenk kapatan esnaf sayısı her geçen gün artıyor.


Kula Esnaf Odası Başkanı Ali Yiğen, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kar etmeden kepenk kapatan esnaf sayısının her geçen gün arttığını söyledi.


Başkan Ali Yiğen, 2008 yılında odada 4 bin 630 esnafın kaydı bulunduğunu, bunlardan 1266 esnafın faal olarak çalıştığını söyledi. Yiğen, "2007- 2008 yılında 247 esnafımız ticari faaliyetine son vermiştir. Esnaflarımızın sıkıntıda olmasından dolayı odamızın tek geliri olan oda aidatlarını da tahsil edemiyoruz. Fakat odamızın başka geliri olmadığını göz önünde bulundurduğumuzda bu sıkıntılı günleri esnafımızla dayanışma içinde atlatacağız. Odamızın tek geliri olan esnaf kayıtları bizlerden alınarak Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne verilmesiyle birlikte gelirimiz tamamen kesilmiştir. Esnafımız büyük işletmelerle rekabet edememektedir.

Bu da gelir seviyesinin düşmesine neden oluyor. Hükümetin KOBİ'lere tanıdığı kredi imkanını küçük ölçekli esnaflarımıza da tanımasını istiyoruz. Esnafımız kredi kartı ve kredi faizi kıskacından bir türlü kurtulamamaktadır. Bundan dolayı ödemelerinde sıkıntıya giren esnafımızın sayısı her geçen gün artmaktadır" dedi.


Ticari faaliyette bulunan esnafların, elektrik, internet gibi günlük giderlerini karşılamada dahi zorluk çektiğine değinen Yiğen, "İçinde bulunduğumuz durum gösteriyor ki esnafımız harcadığı elektrik giderini düşünür oldu. Esnafımız kabarık gelen elektrik faturalarına hükümetin el atmasını istiyor. Kula esnafı gün geçtikçe kötüye gidiyor. Görüştüğümüz esnaflarımız bu durumdan çok ciddi derecede şikayetçiler. Ticaretin sıkıntılı olduğu şu günlerde esnafımızın verilen ödemelerine dikkat ederek, biraz daha temkinli davranmalarını istiyoruz. Ama bu dönemdeki gibi hiç olmamıştı. Girişimci sayısı her geçen gün düşerken, kapatılan kepenk sayısı ise her gün artıyor. Gerekli tedbirler alınmazsa esnaf yok olmaya gidecektir” diye konuştu.
 

İha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 15:58:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?