8
Mayıs
2024
Çarşamba
MANİSA

Kula leblebisi Avrupa pazarında

Kula İlçesi'ndeki Leblebiciler Sitesi'nde bulunan 30 işyerinde üretilen yıllık bin 400 ton leblebi, Yunanistan üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç ediliyor. 

Kula'da 150 yıldır leblebi imalatı yapıldığını ve ancak 15 yıldır yurt dışına ihracat gerçekleştirildiğini belirten Salihli Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bircan Atasoy, kendisinin de leblebicilik işiyle uğraştığını ifade ederek, "15 yıl önce pazar aramak için İstanbul a gittiğimizde leblebilerimiz kalitesiz diye müşteri bulamıyorduk. Ancak kısa süre içinde esnafımız kendisini geliştirdi ve bugün kaliteli ürünüyle kendisini kanıtladı. Türkiye'de leblebi deyince herkes Çorum'u biliyor. Halbuki Kula'da 150 yıldır leblebi imalatı yapılıyor ve Türkiye'nin her yerine gidiyor. Son 15 yıldır Kulalı esnafın ürettiği leblebileri toptan alan bazı ihracatçı firmalar bu leblebileri paketleyip Yunanistan'ın Komitini, Selanik, Katarini, Veriya ve Atina gibi şehirlerinde bulunan marketler zinciri ve gıda imalatçılarına satıyorlar. Onlar da kendi patentleri ile bizim leblebileri Avrupa Birliği ülkelerine satıyorlar." dedi. 

Kula esnafının Avrupa standartlarına uygun olarak leblebi üretimi yaptığını kaydeden Atasoy, ilçede 2005 yılında 4 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştiğini ve aynı zamanda 300 kişiye de istihdam sağladığını söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2006 Cuma 12:07:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?