30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Kuraklık inciri de vurdu

Manisa'nın Turgutlu ilçesine bağlı Dalbahçe köyünde yetişen dünyaca ünlü yediveren inciri geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı.


Hasat döneminde bir ağaçtan ayrı zamanlarda 7 kez meyve alınması nedeni ile Yediveren inciri ismini alan ürünün, yaklaşık 1-2 yıl öncesine kadar Avrupa ülkelerine ihraç edildiği gibi tanesinin ise 1 Euro'dan satıldığı kaydedildi. Yaşanan kuraklık nedeni ile yediveren inciri kalitesini kaybetmesi ile birlikte yurt dışına da bu yıl ihraç edilemedi. Sadece iç piyasaya satılan incirdeki kalitenin düşüne bağlı olarak fiyatında da çok büyük düşüş yaşanması incir üreticilerinde soğuk duş etkisi yaptı. Toprak yapısı ve iklim özelliği ile Ege bölgesinde yoğun olarak Dalbahçe köyünde yetişen incirin yılda ortalama 250 ton civarında toplanıp sayıldığı öğrenildi.
İncir üreticilerinden Ali Akdeniz yaşadığı sıkıntıyı şöyle dile getirdi: "Aracıların fazla kar etme isteği ve son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık, köyümüzün meşhur yediveren incirinin her yıl düşmesine ve girdi maliyetlerimizi karşılamayacak duruma gelmemize sebep oldu. Her geçen yıl bir önceki yılı arar durumdayız. Bir kaç yıl önce Avrupa'nın bir çok ülkesindeki marketlerde tane olarak satılan incirimizi şuan ihraç edemiyoruz ve sadece iç piyasaya verebiliyoruz. Gelecek yılda durumda bir değişiklik olmaması halinde tüm incir ağaçlarını kökleyerek farklı bir ürüne yönelme düşüncesindeyim. Köyümüzdeki tüm üreticim zor durumda."
Tüccarlara ve hale geçtiğimiz yıllarda kilosu 2.25 YTL'ye satılan ürünün bu yıl ise 50 YKr ile 1 YTL arasında satıldığı, bu durumdan tüccarın da oldukça olumsuz etkilendiği öğrenildi.

..
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 20:53:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?