4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Maden işçileri eylemde

Soma ilçesinde, özel maden işletmelerinde çalışan, ancak çeşitli sebeplerle işten çıkarılan ve ücretsiz izine gönderilen yaklaşık 400 işçi seslerini duyurabilmek için eylem yaptı.


Soma'da özel bir maden işletmesinde uzun zamandır maaşlarını alamayan işçiler, işletme yetkililerinin üç olan vardiya sayısını teke düşürüldüğünü duyurması üzerine isyan etti. Çok sayıda kişi ücretsiz izine çıkarılırken, işsiz kalan ve izine çıkarılan işçiler Cuma Mahallesi'nde toplanarak eylem yaptı. İşçiler, seçim öncesi verilen sözleri yerine getirmemekle suçladıkları iktidar milletvekillerine de tepki gösterdi.
Soma Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, işçilere örgütlenme ve sendikalı olmanın avantajlarını anlattı.
Küçükgencay, sendikalı olsun veya olmasın tüm maden işçilerinin haklarını korumaya çalıştıklarını ifade ederek, "Kurumumuzun kapısı size her zaman açık. Haklarınızın geri alınmasında elimizden gelen her şeyi yapacağız. Eğer biz burada örgütlü olursak, birlikte hareket edersek burada termik santral yapmak için, çimento fabrikası yapmak için, üniversite getirmek için gücümüzü kullanacağız. Soma 100 bin kişinin yaşadığı bir yer olmasına rağmen örgütsüz olduğumuzdan kutuplaşmış bir yer olmaya devam ediyor.


Birlikte bu gücümüzü kullandığımız zaman Soma'nın kaderini de değiştireceğiz. Bunun için bütün iş sizin elinizde. Sendikalı olsaydınız işsizlik fonundan maaş almak için müracaat edebilirdiniz. Her türlü imkandan faydalanırdınız. Yasa takipçiniz sendikadır. Sendika insan değil bir kurumdur. Biz seçilmiş insanlarız. Beğenilen insan kalır beğenilmeyen gider zaten. İşçi ve işveren arasındaki dengeyi sağlayan, işçi haklarını işverene karşı koruyan bir kurumdur." Burada en büyük sivil toplum kuruluşlarından birinin Maden İş Sendikası olduğunu anlatan Küçükgencay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siz buna katıldığınız zaman Ankara'ya siyasilere Soma için isteklerimizi rahatlıkla söyleme fırsatı doğacak. Bu konuda hepinizin destek vermesi lazım. Sizin sorununuz bugün çözülür işe de başlayabilirsiniz. Bu hiç sorun değil. Biz burada işverene de 'İşini kötü yapıyor' diye söylemiyoruz. İşverenler işçilerinin sendikalı olmasına izin vermelidir, biz bunu istiyoruz. Dünyanın en ağır işini yapıyorsunuz ama örgütlü değilsiniz.
Bunu bir düşünün."  Sendika yöneticileri, daha sonra işçilerle birlikte sendika şube binasına geçerek bilgilendirme toplantısına burada devam ettiler.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 16:45:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?