9
Mayıs
2024
Perşembe
MANİSA

'MAKAME' üyelerinin hak arayışı

Manisa Belediyesi Yerel Gündem (YG) 21 Kadın Meclisi (MAKAME) Başkanı Erdem Kutlar ve üyeler, kadın meclislerinin ulusal koordinasyon toplantısında alınan kararlar doğrultusunda, kadınların da erkekler kadar temsil hakkında sahip olması amacıyla başlatılan 'Kadınlar için seçim kotası' uygulaması kapsamında topladıkları 2 bin imzayı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sundular. 

27-29 Haziran tarihleri arasında Ankara'da 70 ilden katılan YG 21 Kadın Meclisleri'nin kota çalışmalarıyla ilgili 3 gün süren toplantıya katılan MAKAME üyeleri, Manisa'da topladıkları 2 bin imzayı diğer kadın meclislerinin topladıkları imzalarla birlikte TBMM'ye teslim ettiler. Çalışmayla ilgili açıklama yapan MAKAME Başkanı Erdem Kutlar, "Toplantı rapor özetlerinde ve meclise sunulan bildirgede, 'YG 21 Kadınlar İçin Seçim Kotası' çalışma gurubunun yaptığı siyaset üstü çalışmaları sonucunda kadınların siyasi hayatta yeterince yer almamasını hem siyasi partiler, hem de toplumun onaylamamasından hareketle; Anayasa'nın 10. maddesinde yer alan 'Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür' ifadesine dayanarak çağdaş yaşam biçimi eşitliktir ve fırsat eşitliğinin yanı sıra sonuçların da eşitliğine dayanır düşüncesiyle hareket etmişlerdir. YG 21 kadın çalışma grupları temsilcileri olarak kadınların tüm karar alma süreçlerinde tam ve eşit katılımını talep etmişlerdir" dedi. 

Meclis'e sunulan imzalarla birlikte raporda, kadınların siyasi hayatta yer almasının nedenlerinin siyasi eğitim eksikliği, aile sorumlulukları, ekonomik bağımsızlık, özgüven eksikliği, toplum baskısı, örgütlenmeyi bilmemek ve hedef belirleme eksikliği olarak sıralandığını, ayrıca çözüm önerilerine yer verildiğini ifade eden MAKAME Başkanı Erdem Kutlar, son olarak Eylül ayında yapılacak olan Kadın Meclisi Festivali'ne hazırlık toplantılarının ikincisinin 10-11 Temmuz tarihlerinde Afyon'da 'Stratejik Planlama Sürecini Belirleme' toplantısı olarak yapılacağını, son hazırlık toplantısının da yine Ankara'da 28 Temmuz tarihinde gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2006 Pazartesi 17:13:00
Güncelleme :10 Temmuz 2006 Pazartesi 17:20:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?