4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Manisa, otomotiv devlerini bekliyor

Organize Sanayi Bölgesi’nde, toplam 1 milyon 124 bin metrekarelik alan, otomotiv ana sanayi için ayrıldı. İlk olarak, Fransız Peugeot’la görüşüldüğü, başka firmalarla da temas halinde olunduğu öğrenildi

Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB), otomotiv devlerini kente çekmek için çalışma başlattı. Bölgenin dördüncü etap, ikinci kısımda toplam 1 milyon 124 bin metrekarelik alan, otomotiv ana sanayi için ayrıldı. İlk olarak, Fransız Peugeot’la görüşüldüğü, başka firmalarla da temas halinde olunduğu öğrenildi.
MOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Cemal Türek, projeyi doğruladı ancak kesin anlaşma gerçekleşmediği için şirket ismi vermekten kaçındı. Bölgenin otomotiv sektöründe genişlemesiyle ilgili çalışmaların 2004’te başlandığını söyleyen Türek, göreve geldiklerinden itibaren o dönemde yürütülen çalışmaların takipçisi olduklarını, hayata geçirmek için de gerekli adımların atılmaya başladığını belirtti. Sait Cemal Türek, şunları kaydetti:

Cazibe artırılacak

“Önce bir çalışma grubu kurduk. Yabancı yatırımcıların neler istediğine ilişkin çalışma başlatıldı. Başbakanlık Yatırım Ajansı koornidasyonuyla yürütülüyor. Arazi ve parsel düzenlemeleri yaptık. Otomotiv sektörünün dikkat ettiği noktalardan biri lojistik. Bununla ilgili demiryolu şirketimiz var. Demiryolu hattını, otomotiv sanayi için ayrılan noktaya kadar uzatmaya başladık. Enerji, atık, arıtma gibi konularda cazibeyi artırmak adına elektrik, sıcak su ve buharla ilgili maliyetleri aşağıya çektik. Avrupa rakamlarının da altına indik.”

Otomotiv yan sanayi için gerekli arazi rezervlerini de hazırladıklarını ifade eden Türek, sözlerine şöyle devam etti: “Değişik arazi tahsis yöntemlerini masaya yatırıyoruz. Satış mı kira mı cazip olacak diye tartışıyoruz. Ayrıca, yatırımcılar eğitime büyük önem veriyor. Bu amaçla, 45 bin metrekarelik alanda iki eğitim kompleksi planlandı. Biri meslek lisesi diğeri meslek yüksekokulu olacak.Otomotiv endüstrisinin yer belirlerken dikkat ettiği kriterleri birer birer yerine getirmeye başladık. Çalışmalar bir-iki yıl sonra bitmiş olur diye düşünüyoruz.”
Ege Bölgesi Sanayi odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, MOSB’de gerçekleşecek yatırımların sadece Manisa’ya değil, bölgeye çok büyük katkısı olacağını söyledi. Yorgancılar, “Bunun yanında, İzmir’deki yan sanayi üreticileri için de iş imkanı ortaya çıkar. Söylendiği gibi Peugot gelirse bölgedeki yan sanayii kalkınır. Peugot, Avrupa’nın en büyük üreticileri arasında. Hem bölgedekiotomotivciler hem de iş imkanı açısından büyük yükü ortadan kaldırır” dedi.

Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mustafa İduğ da MOSB’nin altyapı sorunlarını aşmış bir bölge olduğunu belirtti. İduğ, “Yabancı yatırımcı için öncelikle bizim ne verebileceğimizi, onların da ne istediklerini bilmemiz lazım. Örneğin, Hyundai fabrikasını Çekoslavakya’ya altyapımızın yetersizliği yüzünden kaptırdık. Zira Avrupalı, ‘Türkiye’ye gelirsem beni ne tür sorunlar bekliyor’ diye düşünüyor” diye konuştu.

 

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 09:58:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?