7
Mayıs
2024
Salı
MANİSA

Manisa: Sezonun ilk üzümü Borsa'da...

Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen törene Vali Orhan Işın, 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Sami Demirel, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Manisa Milletvekili Süleyman Turgut, Belediye Başkan Vekili Nejat Arusan, Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Erken, AK Parti İl Başkanı Ramis Şiyak, üzüm tüccarları ve çok sayıda üzün üreticisi katıldı.


Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, yaş ve kuru üzüm üretiminden Manisa ekonomisine yaklaşık 1 trilyon lira katkı sağlandığını ifade ederek, "Bizdeki fiyatlarla Yunanistan ve İran üzümü ile dünya pazarlarında rekabet etme şansımızın her geçen gün azalıyor olması üreticileri ve tüccarları üzmektedir" dedi.


Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Uludemir, "Şu anda Türkiye’de 180 bin ton rekolte üzüm var. Fakat bunların hepsini satamıyoruz. İranlı üreticiler sattıkları ürüne yüzde 20 devlet desteği alıyorlar. Yunanistan ise 340 euro destek sağlıyor. Bizde ise durum tam tersi. Bugünkü hükümet olmak üzere geçmiş hükümetler hep çiftçiye üvey evlat muamelesi yapmıştır. Bu politikayla gidilirse üzümü uzaktan seyreder duruma geliriz" dedi. Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ise, "Ülkemizde çiftçiye verilen değer ortada. Tarım alanında ihraç eden ülke konumundan ithal eden konuma geldik" diye konuştu.


Üzüm yerine Gediz Nehri’nin kirliliğine dikkat çeken Manisa Valisi Orhan Işın, "Şu anda bağlarımız Gediz nehrinden sulanmakta. Fakat Gediz nehri her geçen gün kimyasal atıklarla kirlenmektedir. Nehrin yatağından akan berrak suyun yerini kirli sular almış. Eğer bu konuda önlem alınmazsa o zaman üzümü de çok yakında göremeyebiliriz" dedi.

Yılın ilk üzümlerini yetiştirip Manisa Ticaret Borsası’na getiren Menemenli üretici İbrahim Etem Kara ve Saruhanlı İlçesi Çakmaklı köyünden üretici Musa Çungu’un 215 kiloluk üzümleri açık artırma ile satışa sunuldu. Her iki üzümü ayrı ayrı açık artırmaya katılan Pağmat Şirketi Sahibi Tarık Almış ile Ünsoy Tarım Şirketi Ortaklarından Köksal Özer toplam 4 milyar 300 milyon lira ödeyerek satın aldı.

iha-manisa
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2004 Perşembe 15:58:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?