7
Mayıs
2024
Salı
MANİSA

Manisa: Üzüm üreticileri isyanları oynuyor

Üzüm denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Turgutlu ve köylerindeki üzüm üreticileri dertli. Hükümetin üzümde taban fiyatı bir türlü açıklamaması, İran üzümünün Türkiye’ye girmesi ve devletin üzüme ve üzüm üreticisine gerekli ilgiyi göstermemesinden dolayı mahsulünü tüccara yok pahasına kapması üreticileri isyan noktasına getirdi.

Üzümlerini 2 yıl önceki 1 milyon 200 lira fiyatlarla satmak zorunda kalan üzüm üreticileri, "Devlet bize gereken önemi göstermiyor. Üzümde destekleme taban fiyat açıklanmadı. Bu yüzden Tariş de alım yapmıyor. Bunlar yetmezmiş gibi bir de İran üzümünün ülkeye girmesi bizleri düşük fiyatta alım yapan tüccarların eline düşürüyor. Bizde ucuz pahalı demeden borçlarımızın çok olması nedeni ile ürünümüzü satmak zorunda kalıyoruz. Üzüm üreticileri olarak bu yıl tüccara satmak zorunda olduğumuz fiyatlar bundan iki yıl önceki fiyatlar. Mazot, ilaçlar, işçilik fiyatları yüzde 100 arttı ama üzüm fiyatları halen aynı yerinde duruyor. Bu şartlar altında devletin bize verdiği mesaj ’çiftçiliği bırakın üzüm üretmeyin, bağı bahçeyi traktörü satıp başka bir yerde kendinize iş bulun’ demektir. Zaten bu koşullarla üzüm üreticiliği değil çiftçilik yapılmaz. 1990’lı yıllarda 10 ton üzüm ile bir traktör alınıyordu. Şimdi ise 25 ton üzüm ile traktör alınabiliyor" dediler.


Konu ile ilgili konuşan Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Salim Çetin ise, "Bu yıl üzüm rekoltemizde fazlalık var. Tariş’te az miktarda alım yapacağı için üzüm piyasası biraz karanlık görünüyor" dedi. Çetin, dünya üzüm ihtiyacının yüzde 75’ni Türkiye’nin karşıladığını ifade ederek Tariş’in de desteklenerek üreticiden üzüm almasını istedi. Çetin, destekleme taban fiyat açıklanacaksa bunun en az 1 milyon 500 bin lira olması gerektiğini söyledi.

iha-manisa
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2004 Cuma 13:40:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüseyin akdeniz IP: 85.107.40.xxx Tarih : 2.09.2008 05:21:34

herkez koltuk sefası peşinde çiftçiyi düşünen kim o millet vekili bunu yapıcakmış bu bakan şunu yapıcakmış bunlar hikaye kardeşim yakında bütün mahsüller yurt dışından gelicek o zaman istedikleri fiyata satıcaklar bizde bunu alıcaz mejbur kimse unutmasın köylü milletin efendisidir.