7
Mayıs
2024
Salı
MANİSA

Manisa: Üzüm'de rekorte yılı: 195 bin ton

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali Kaya, bu yıl ürünün yüzde 70’inin üretici tarafından yaş olarak satıma hazırlandığını belirterek, ihracat erken açılmasının sıkıntıya sebep olduğunu söyledi.

Kaya, "İki yıldır üzümde ihracat dönemi ağustos ayında açılıyor. Oysa biz ziraat odaları olarak buna karşıyız. Çünkü üzümün gelişmesi, ağustos ayının 20’sinden sonra olmaktadır. Erken açılan ihracat dönemi nedeniyle, ihracatçı üzümleri erken alıyor ve pazarlıyor. Bu durumda üzüm gerçek tadını alamıyor. Dışarıya satıldığında üzümlerimiz beğenilmiyor. Üzümün ihracatı, odaların görüşü alınarak Ağustos sonlarına bırakılmalıdır" diye konuştu.

Kaliteli üzüm yetiştirilen Sarıgöl’de yaş üzüm fiyatlarının şu günlerde 470-550 bin lira arası olduğunu kaydeden Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali Kaya, "Sarıgöl yöresi, dünyanın en kaliteli sofralık üzümlerini yetiştirmektedir. Bu yıl yöremizde rekoltenin yüksek olacağı tahmin edilmektedir. Bağlarımızdaki asmalarımız, ürünün bolluğu yüzünden neredeyse kırılıyor. Salkımlar çok büyük. Tam bir bereket yılı yaşıyoruz. Sarıgöl Ovası’nda 2004 yılı çekirdeksiz sofralık üzüm rekoltesinin 195 bin ton olduğu bildiriliyor. Bu çok güzel bir gelişme. Üreticilerimizin yüzü gülecek. Sarıgöl ve çevresinden yaş üzüm alım satımının başlanmasıyla birlikte, ilçedeki yaş üzüm piyasası da hareketlilik kazandı. Üzüm üreticileri, 2004 yılı üzümlerinin büyük bölümünü yaş olarak hazırladı. Ancak geçtiğimiz yıl ürün paralarını alamayan üreticilerimiz, satışların peşin olması taraftarı" şeklinde konuştu.

iha-manisa
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2004 Salı 12:53:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?