5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Manisa 2023 stratejilerini belirliyor

MANİSA 2023 STRATEJİLERİNİ BELİRLİYOR

Manisa'nın Manisa'nın 2023 vizyonunu belirlemek üzere 19-20 Aralık 2009'da gerçekleştirilen ve Manisa'nın değişim gündeminin tartışıldığı Arama Konferansı'nın ardından Akhisar'da yapılan Önceliklendirme Konferansı başarıyla tamamlandı.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) ortaya attığı “Manisa’nın geleceğinin ilin tüm paydaşlarıyla birlikte belirlenmesi” fikri bunun ortak bir ihtiyaç olması nedeniyle kısa sürede Valilik, Manisa Belediyesi, İl Genel Meclisi ve Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından sahiplenerek ortak bir girişime dönüştü.

9-20 Aralık 2009'da gerçekleştirilen Arama Konferansı'nın ardından Akhisar'da Önceliklendirme Konferansı yapıldı. Akhisar Palm City Otel’de iki gün süren konferansta Manisa’nın bir çok sorunu belirlenirken, bu sorunların çözümü içinde çeşitli projeler üretildi. İki gün süren konferansa katılan katılımcılar, Manisa’nın 2023 vizyonunda Kalkınmanın sürdürülebilir olduğu, huzurlu insanların yaşadığı, yerel değerlerini zenginliğe dönüştürmüş bir dünya şehri olması konusunda fikir birliğine vardılar. Oluşturulan çalışma gruplarında fikir ve düşüncülerini açıklayan katılımcılar, Manisa’nın büyük değerlere sahip olduğunu, Örneğin, Vestel, Indesit, ECA gibi markaların dev üretim tesislerinin Manisa OSB’de bulunduğunu, Manisa kuru üzüm ihracatında dünya lideri, soframıza giren yeşil zeytin üretiminin ise yüzde 70’ine sahip, Mesir macunu olarak markalaşmış envai çeşit şifai bitkinin üretim merkezi, pek çok Anadolu medeniyetinin büyük şehirlerine ev sahipliği yapmış bir şehir olmasına rağmen, Manisa’nın sahip olduğu değerleri ilde yaşayan ve çalışanların yaşam kalitesini artıracak tercihlere göre kullanamadığı fikri ön plana çıktı. Manisa’nın güçlü yanları zeytincilik, üzümcülük, OSB’lerdeki üretim, jeotermal kaynakları, mesir ve çağlak gibi şifai ürünler, rüzgar enerjisi potansiyeli ve tarımsal üretimdeki potansiyel olarak önceliklendirilirirken, en belirgin zayıf yönler olarak turizm altyapısının yetersizliği, jeotermal potansiyelden yeterince yararlanılmaması, tarımda kullanılan kimyasallar, ilçelere arası gelişmişlik farkları ortaya çıktı. Manisa tarımda bilinçsiz ilaç kullanımı, çevre kirliliğini kullanılan teşviklerin yerel önceliklere uyumlu olmamasını, kentleşmenin getirdiği sorunları ve tanıtım yetersizliğini tehdit olarak algılanırken, zeytin başta olmak üzere il üretim potansiyelinin artmasını, termal turizme talebin artmasını ve Kültür Turizm Bakanlığı tarafından marka kent olarak seçilmesini en somut fırsatlar olarak belirlendi.

Akhisar’da iki gün süren konferansta 2023 vizyonuna ulaşmak üzere önceliklendirilen amaç ve hedefler şu şekilde oluştu; Eğitimde Kalitenin Artırılması, Kentsel Planlamanın İyileştirilmesi, Kentsel Yaşam Kalitesinin Artırılması, Eğitim Düzeyinin Yükseltilmesi, Enerji İyileştirme ve Çeşitlendirme, Tarihi Doğal ve Kültürel Dokunun Korunması ve Değerlendirilmesi, Çevre Dostu Teknolojilerin Kullanımı, Sürdürülebilirlik Sağlama, Yüksek Katma Değerli Üretim, İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması, Dünya Zeytinciliğinin Merkezi Olmak, Tarımsal Sanayi Ve Organik Tarımda Lider Olabilmek, Dünyanın Çekirdeksiz Kuru Üzüm Merkezi Olarak Markalaşmak ve İstihdamın Artırılması

MANİSA 2023 STRATEJİLERİNİ BELİRLİYOR
MANİSA 2023 STRATEJİLERİNİ BELİRLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2010 Pazartesi 16:11:02
Güncelleme :23 Şubat 2010 Salı 00:07:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?