5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Manisa AB'ye hazırlanıyor

MANİSA'DA AB PROJELERİ ŞEKİLLENİYOR

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Yönetim Programları Direktörü Emin Dedeoğlu ve ekibi, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) girişimleri ile tarım kenti Manisa’nın Avrupa Birliği (AB) hibe programlarından yararlanabilmesi için yapılan toplantıların ikinci gününde, çevre ile ilgili daire müdürlükleri ile bir araya geldi.

İlk gün üzüm ağırlıklı tarım konularının görüşüldüğü toplantılarda, ikinci gün çevre ile ilgili konular görüşüldü. MTSO Genel Sekreteri Tamer Balatlı, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Erşen Akar, DSİ Şube Müdürü Bilgin Telek, Çevre ve Orman İl Müdürü Yahya Güngör ve müdürlüğündeki uzmanların katıldığı toplantıda, Manisa’daki çevre sorunları ele alındı. Bu konularda hazırlanabilecek projeler görüşüldü.

Toplantıda açıklama yapan TEPAV Yönetim Programları Direktörü Emin Dedeoğlu; “Manisa’da iki gün boyunca Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın koordinatörlüğünde daire müdürlüklerimizden önemli bilgiler aldık, bu bilgiler doğrultusunda öncelikli konuları belirledik. Bu konular üzerinde 22 Mart tarihine kadar iki yada üç araştırma projesi hazırlamayı düşünüyoruz.” dedi.

Hazırlanabilecek olası Projeler konusunda bilgi veren MTSO Genel Sekreteri Tamer Balatlı: “Projeler konusunda değerli bilgi birikimlerini paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum, burada tüm katılımcılar ile iki gün boyunca yorucu ama verimli birliktelik yaşadık. Emin Hoca’nın da belirttiği gibi iki yada üç proje fikri üzerinde yoğunlaştık. Bunlardan birisi Manisa tarımının lokomotif sektörü üzümün rekabet şartlarını artırmaya yönelik. Bildiğiniz üzere ucuz iş gücü ülkeleri tarımda da faaliyet göstermeye başladı, Çin ve Hindistan birkaç yıla kadar global piyasalara üzüm arz edecek. Ürün çeşitliliğini oluşturarak, kalıntı problemini azaltarak özellikle ihracat pazarlarında marka değerimizi yaratmalıyız, hazırlıklara bugünden başlamalıyız” dedi. Diğer proje ile ilgili de kısa bir açıklamada bulunan Balatlı: “İlimiz ve hatta bölgemiz için diğer bir önemli sorun ise su kirliliği, bu konuda yapılacak her çalışma gelecek nesillerimize borcumuz. Yanlış gübreleme, nitrat kirliliği, bilinçsiz ilaçlama, tarımsal alanlarımıza zarar veriyor. Zeytin’in işlenmesi ile oluşan karasu ise doğaya salınması gereken sudan yüz misli negatif değerlere sahip. Diğer projemizi de zeytinde karasuyun bertaraf edilmesi konusunda hazırlamayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2010 Perşembe 15:56:03
Güncelleme :28 Ocak 2010 Perşembe 16:51:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?