3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Manisa Afrika'ya ağladı

Manisa'dan 10 günlüğüne orta Afrika'ya giden Manisalı doktorlar yüzlerce kişiyi sağlık hizmeti sunduktan sonra döndüler.

Orta Afrika Sağlık Bakanlığı'nın Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA) talebi üzerine Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın da desteği ile Türk hekimleri Afrika ülkelerinde sağlık hizmetleri başlattı.

Yurt dışı sağlık projesi kapsamında yurt dışında ilk sağlık hizmeti Nijer'den başladı. Daha sonra Afrika ülkelerine yayıldı. Manisa'da faaliyet gösteren Sağlık ve Eğitim Derneği'nin organizatörlüğünde farklı branşlarda 13 uzman doktor, 2 ameliyat hemşiresi 2 yardımcı personel ve bir de sağlık teknisyeni gönüllü olarak Orta Afrika Cumhuriyeti'ne uçtu. 10 gün bölgede kalan bu gönüllü sağlık personelleri, 71 katarakt ameliyatı, 65 fıtık ameliyatı, 7 meme tümörü ve rahim kanseri ameliyatı, 4 kulak burun boğaz ameliyatı, 200 diş çekimi ve dolgusu, 2 bin 300 hastayı muayene ve ilaç tedavisi yaptıktan sonra Manisa'ya döndüler.

Türkiye'deki rahatlarını terk ederek Dünya'nın en mahrum bölgelerinden biri olan Afrika'ya olumsuz yaşam şartlarına rağmen sağlık hizmeti götüren gönüllü personel, oradaki çalışma şartlarını, döner dönmez Manisa halkıyla paylaştılar. Meslektaşları adına sahneye çıkan Dr. Fahrettin Er, bölgede hem olumsuz şartlara rağmen yaptıkları sağlık operasyonlarını, hem de bölge halkının duçar oldukları sağlık sorunlarını sinevizyon eşliğinde anlatırken izleyenleri duygu seline ardından göz yaşlarına boğdu.

Özel Şehzade Mehmet İlköğretim Okulu'nda yapılan bu Afrika Sağlık Hizmetleri programı izleyenler arasında Manisa Valisi Celalettin Güvenç, İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir, İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Ayhan Akçalı, Çevre eski bakanı Rıza Akçalı ve binlerce insan vardı. Afrika sağlık hizmetlerini anlatan Fahrettin Er, sağlık sorunlarıyla yaşam mücadelesi veren Afrika halkını anlatırken izleyenler zaman zaman göz yaşlarına hakim olamadılar. Dr. Er'in 9 yaşındaki bir çocuğa anestezi yapamadıkları için hastanın isteği üzerine ellerini ve ayaklarını bağlayarak fıtık ameliyatını gerçekleştirdikleri sahne herkesi duygulandırdı.

Er, zor şartlar altında gerçekleştirdikleri sağlık hizmetlerinde meslektaşlarının fedakarlıklarından da bahsetti. Zaman zaman yatacakları yer bile bulamayan meslektaşlarının ameliyat sonrası yüzü gülen Afrikalıyı görünce çektikleri bu sıkıntıları çabuk unuttuklarını belirtiyor. Er bölgede hastane ya da herhangi bir sağlık kuruluşu olmadığı için hastaları zor şartlar altında ameliyatlarını gerçekleştirdiklerini belirtirken orada çektikleri bir fotoğraf herkesi duygulandırdı. Çünkü fotoğrafta hastalara verilen serumların ağaçlara bağlı olmasıydı. Bu sahne yürekleri parçaladı. Programın sonunda Sağlık ve Eğitim Derneği tarafından Orta Afrika Cumhuriyeti'nde sağlık hizmeti veren sağlık personele ve Afrika halkına çeşitli yardımda bulunan Manisalı sponsorlara teşekkür belgeleri verildi. Belgeleri Vali Celalettin Güvenç başta olmak üzere protokol üyeleri sırayla takdim etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2009 Çarşamba 18:46:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?