4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Manisa bezi yeniden tezgahlarda

Üretimi 1950'li yıllarda seri dokuma tezgahlarında gerçekleştirilen, daha sonra da ABD başta olmak üzere bir çok ülkeye ihraç edilen Manisa Bezi yeniden dokunmaya başlandı.

Manisa Valiliği ile Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortak projesi olarak Halk Eğitim Merkezi'nde hayata geçirilen Manisa Bezi dokuma kurslarına katılan 12 kursiyer, Buldan'dan getirilen dokuma tezgahı montaj ustaları tarafından kurulduktan sonra işe başladı.

Tekstilci ve pamuk tüccarı Tarık Almış tarafından satın alınan 15 dokuma tezgahı, Halk Eğitim Merkezi binasına kuruldu. Halk Eğitim Merkezi'ndeki ilk kurs çalışmalarına Manisa Valisi Orhan Işın, eşi Aysel Işın, projenin mimarı Türk Kadınlar Konseyi Başkanı Mübeccel Kafkaslı, Manisa Bezini ilk dokuyanlardan olan ve 20 yıl önce dokumayı bırakan 74 yaşındaki Ayşe Arusan, Milli Eğitim Müdürü Hasan Özdemir ile çok sayıda Kadın Sivil Toplum Örgütü üyesi katıldı.

Bir ara dokuma tezgahının başına geçen Vali Orhan Işın, "Bu iş gerçekten zormuş. Biz asli görevimize bakalım" dedi.

İl genelindeki Halk Eğitim Merkezlerinden 5 bin 500 kişinin çeşitli kurslar altında bulunduğuna işaret eden Manisa Valisi Orhan Işın, "Dokumacılık, Manisalı evhanımlarının önünü açacaktır. Bir zamanlar ABD başta olmak üzere bir çok ülke Manisa Bezini kullanmış. Fakat aradan yıllar geçmiş; Dokuma tezgahları bir bir yok olmuş. Bu kurslarla bu işi yeniden canlandırmayı düşündük. Başarılı olacağımızdan hiç kuşkum yok. Kadın örgütleri bu işin arkasında. İş adamlarımız da destek veriyor. Ben iddia ediyorum çok yakında Manisa Bezi ABD başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde olacaktır" diye konuştu.

Projenin öncüsü olan Türk Kadınlar Konseyi Başkanı Mübeccel Kafkaslı ise "Projemize Avrupa Birliği'nden kaynak desteği bulacağımızdan hiç kuşkum yok. Bu konuda gerekli başvuruları yapacağız. Kadınlarımıza yeni iş ve aş kapısı yaratacağız" dedi.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2005 Perşembe 14:08:02
Güncelleme :25 Nisan 2005 Pazartesi 17:22:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MUBECCEL KAFKASLI IP: 88.249.193.xxx Tarih : 8.02.2008 14:03:05

manısa bezıne gosterdıgınız ılgıye cok tesekkurler ederız bıze yardım eden tum kuruluslara mutesekkırız. ata yadıgarı olan bu dokuma tezgahlarımıza sahıp cıkalım bu gune kadar 46 kursıyer yetıstırdık ve halen.de kurslarımız devam etmektedır .ekonomuk kosullar nedenı ıle kursıyerlerımıze yardım etmek ıcın cırpınıyoruzSuanda ıpek sallar fantazı masa.ortulerı ve umre kıyafetlerı hazırlıyoruz ıplık almak ıcı enaz 5000 ytl ıle kursıyerlere gunluk 10 ytlx22gunx5ay toplam 132000.vermek ıstıyoruz.Netıce olarak bıze ıplık ve kursıyerlere odenmek uzere 18.200 ytl ye ıhtıyac vardır bıze yardım edecek hayır sever kurum ve kuruluslardan destek ve yardım beklıyoruz detaylı bılgı ıcın lutfen bızı arayınız.saygılar T K KONSEYI MANISA SUBE BASKANLIGI TEL 0236 2386649 CSM 05335145602