8
Mayıs
2024
Çarşamba
MANİSA

Manisa halıları Ayasofya'da

Manisa Valiliği ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğiyle, Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme (DOBAG) projesi kapsamında Manisa merkeze bağlı Yuntdağı yöresi Örselli Köyü Halıcılık Kooperatifi üyesi kadınlarının dokuduğu doğal boyalı el dokuma halıları İstanbul Ayasofya Müzesi'nde sergileniyor. 

Açılışı 1 Aralık Cuma günü gerçekleştirilen tanıtım ve satış amaçlı sergi 12 Aralık 2006 tarihine kadar açık kalacak. 

Sergi açılışına, Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk ve eşi Necla Öztürk, İstanbul Valisi Muammer Güler, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Necla Pur, İstanbul Merkez Komutanı Tuğgeneral Sami Demirel ve eşi Nesrin Demirel, Manisa Vali Yardımcısı Kadri Canan, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, İstanbul'daki çeşitli Manisalı sivil toplum kuruluş temsilcileri, kooperatif üyeleri ve diğer davetliler katıldı. Serginin açılışında konuşan Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk, sergi imkanını sağlayan Ayasofya Müze Müdürlüğüne teşekkür ederek şunları söyledi: 

"İnsan yaşamında çok mesut olduğu günler var. Ben bu mesut günlerimi, bu insanlarımızı tanıdığım gün yaşamıştım. Tahsilini bilmediğimiz, İngilizce bilip bilmediğini sormadığımız, yaşına bakmadığımız, sokakta dolaşırken farkına varamadığımız bu kadar sade insanların, bu kültür varlıklarını alıp bir yerlere götürmeleri, bir kelime bile yabancı dil bilmeden kendilerine güvenmelerini büyük saygıyla karşıladığımı, çok mesut olduğumu ifade ettim. Eğer millet olarak bizler kendi değerlerimize sahip çıkabilsek, kendi değerlerimizle öğünebilsek, hiç kimseye eyvallah etmeden bir yerlere başı yücelerek ve yükselerek gelir diye düşünüyorum. Ve o güzel Türkiye'yi özlediğimi ifade ederek bize bu imkanı tanıyanlara teşekkür ediyorum." 

İstanbul Valisi Muammer Güler, açılan serginin kültür değerlerini yansıtması, potansiyelimizi açığa çıkarması ve yarattığı katma değer bakımından her yönüyle örnek bir sergi olduğunu söyledi. Kooperatifçiliğin ne kadar zor olduğunu bildiğini ifade eden Güler, bu projenin sadece ekonomik açıdan değil, sosyal sorumluluk projesi olması bakımından da çok önemli olduğunu belirterek projeye emeği geçenlere teşekkür etti. 

Açılışta konuşan Prof.Dr.Mustafa Aslıer, üniversitelerince yürütülen DOBAG Projesi çerçevesinde 1985 yılında imzaladıkları protokol ile Örsellili bayanlara kooperatif kurdurduklarını ve 1986 yılında kooperatifin çalışmaya başladığını söyledi. Dr. Nazan Erkmen de, 25 yıldır sürdürülen projenin yöresel desenleri canlandırmayı, kaliteli kök boyalar kullanarak kaliteli halılar elde etmeyi ve köylülerin geçimlerini temin etmeyi amaçladıklarını söyledi. Kooperatif Başkanı Cennet Deneri de, Örselli ve çevre 5 köyden 150 civarında kadın ortakları olduğunu ve ürettikleri halıları ihraç ettiklerini, Vali Öztürk'ün sergiyi açmalarında gösterdiği çabaya teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından projeye ve serginin düzenlenmesine katkıda bulunanlara plaket verildi. Geçmiş yıllarda da halı üreterek çeşitli ülkelere ihraç eden kooperatife, Manisa Valiliğince sürdürülen Yuntdağı Kırsal Kalkınma Projesi çerçevesinde destek olunacağı, çeşitli illerde ve yurtdışında bu tür satış ve tanıtım amaçlı sergiler açılması için çaba harcanacağı bildirildi.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2006 Salı 20:02:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
arzu IP: 88.224.51.xxx Tarih : 20.12.2006 14:02:07
ben bu halıları beğendim dünyamızın bir sürü eserleri kültürü gelenel göreneğimiz var ve biz çok şanslıyız