4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Manisa için 9 proje

MANİSA'NIN 2023 YILI İÇİN ONLARCA PROJE

Manisa 2023 Platformu’nun “İdeal Kent Manisa-Hep Birlikte Ortak Geleceğimize” Projesi’nin ilk ayağı olan “Manisa 2023 Vizyonu Arama Konferansı” tamamlandı. Arama konferansında 2 gün boyunca çalışan 100’e yakın kişi onlarca proje üretti.

Manisa’nın kamu ve özel sektörü ile çok sayıda sivil toplum kuruluşundan gelen katılımcılar arama konferansı çerçevesinde yaptıkları değerlendirme sonucu 9 gruba ayrılarak çalışma yürüttüler. “Kentleşme-yönetim”, “sosyal-kültürel”, “sanayi-ticaret-enerji”, “turizm-tarih”, “sağlık”, “eğitim-üniversite”, “çevre-su”, “su-tarım” ve “vizyon” konularında çalışan gruplar kentin bu alanlarındaki sorunlarını, çözüm yollarını ve uygulanabilecek projelerini konuştular. Çalışma sonucunda her grupta onlarca proje çıktı. Bu projelerden bazıları:

KENTLEŞME VE YÖNETİM

Askeri alanların yeni alanlara taşınması. Kente anıtsal 4 giriş . Ulaşım/çevre/kent/afet master planlarının oluşturulması Karaçay Vadisi, Gediz Nehri, Çaybaşı-Niobe düzenlemesi. Spil Milli Park düzenlemesi. Kent halkının yönetime katılması (mahalle evleri). “Kente Karşı İşlenen Suç” kavramının geliştirilmesi, Ombudsman'lık sisteminin işlerliğinin arttırılması. Yerel yatırımlarda 1 milyon TL üzerinde “Kent Konseyi” görüşü. Manisa Vakfı kurulması. Raylı sistem. Yeni meydanlar. Eski Adliye binasının kent müzesi olarak kullanılması. Kenti kent halkı ile yönetmek

SOSYAL-KÜLTÜREL

Kültür ve Sanat Merkezi. Spor Kompleksi. Kent Müzesi. Hobi Bahçeleri. Minyatürland Manisa.

SANAYİ-TİCARET-ENERJİ

Elektronik ve elektrikli ev aletlerinde kümeleşme olması. Türkiye’de ilk lojistik OSB. Organize hayvancılık ve Organize Sera Bölgeleri (Jeotermik Kullanımı) Doğal bitkilerin, alternatif tıpta kullanılacak ilaç sanayi.

TURİZM-TARİH

Manisa El Sanatları Müzesi Ana Tanrıça Kybele rölyefi, çevre düzenlemesi ve tanıtımı. Sardes (Salihli), Theatre (Akhisar), Pheledelphia (Alaşehir)’de kalıntıları bulunan ilk kiliselerin inanç turizmine sunulması ve tanıtılması. Sardes “Altın Para” sembolik üretimi, uluslar arası altın para sempozyumu. Geleneksel Mesir Şenliği’nin çeşitli aktivitelerle desteklenerek uluslar arası festivale dönüştürülmesi.

SAĞLIK

Manisa Mesir-Merkez Efendi Tıp Müzesi. Manisa Mesir Kültürel Tıp Merkezi Ruh Hastalıkları Köyü

EĞİTİM-ÜNİVERSİTE

Diş hekimliği, eczacılık gibi yeni fakülteler. En az 2 üniversite. Geleceği kurgulama ve düşünce üretim merkezi. Uzay gözlem evi.

ÇEVRE -SU

Soma ilçesi SEAŞ termik santrali yatırımında bulunan desülfirizasyon sisteminin kuruluşunun hızlandırılması. Çaldağ Nikel Madeni'nin açık liç usulünden vazgeçilip kapalı sistem (yeni teknolojilerle daha az riskli bir yöntemle çıkarılması ve işlenmesi) Tıbbi atıkları yakma tesisi.

SU/TARIM

Tarımsal envanterin çıkarılması (Tarımın tüm parametreleri “endemik bitki” türleri dahil), gen merkezi Manisa olan bitkilerin tespiti, patent altına alınması, üretilebilir hale getirilmesi, markalaştırılması, jeotermal kaynaklar kullanılarak organize sera bölgelerinin kurulması. Tüm bu projelerin hayata geçirilmesi için Manisa Tarımsal Araştırma Geliştirme Vakfı’nın kurulması.

VİZYON

Bu grupta tüm Manisalıların paylaşabilecekleri sloganlar üretildi. Bu sloganlardan bazıları: “İzlerin ve Gizlerin Şehri. Gelin Birlikte Keşfedelim Geçmiş Tarihin İzlerini, Gelecek Tarihin Gizlerini!” “Temiz Doğa, Temiz Üretim, Mutlu İnsanlar. İşte Manisa”, “Temiz Üretim Hedefine Odaklı, Kendini Sürekli Geliştiren, Dostluk, Barış, Sevgi Şehri MANİSA” “Kent ve İnsan, Tarih ve Doğa, Tarım ve Sanayi, Kendisiyle Barışık Şehir Manisa”, “ Doğası Kutlu, İnsanı Mutlu, Tarım ve Sanayinin Sağlıklı Sentezi Manisa”, “Yaşamak için Üretmek için Keşfetmek için Fırsatlar Şehri Manisa”, “Karun kadar zengin, Fatih kadar görkemli, Yunus kadar cömert, Coğrafyasının, tarihinin hakkını veren Manisa”

Bu arada, proje çerçevesinde, önümüzdeki günlerde Arama Konferansı’nın sonuç raporu hazırlanarak, tüm Manisalılarlarla paylaşılacağı belirtildi. Ocak ayı içerisinde ise Manisa’nın ilçelerinde arama konferansları yapılacağı bildirildi.

Manisa 2023 Platformu toplanarak üretilen tüm projeleri değerlendirecek. Projeler ayrıca, tüm Manisalıların oylamasına da sunulacak.

MANİSA'NIN 2023 YILI İÇİN ONLARCA PROJE
MANİSA'NIN 2023 YILI İÇİN ONLARCA PROJE
İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2009 Pazartesi 17:38:05
Güncelleme :22 Aralık 2009 Salı 23:26:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?