4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Manisa’da aday ön plandaydı

İç Ege'de MHP'nin belediye başkanlıklarını kazanmasında seçilen adayın kişiliği kadar, merkez sağ oylarını kendine çekmesi de önemli rol oynadı.

Manisa, Isparta, Uşak ve Balıkesir'de varlık gösteremeyen DP'nin, seçmenleri ile kendi adaylarını benimsemeyen CHP'lilerin verdiği oylar da MHP'nin hanesine yazıldı

Manisa'da aday ön plandaydı

Manisa'da merkez sağ oylar AKP yerine MHP'ye yöneldi. MHP adayı Cengiz Ergün'ün CHP kökenli olması da CHP oylarının MHP'ye yönelmesine neden oldu

2004 yerel seçimlerinde Manisa Belediye Başkanlığı'na seçilen AKP'li Bülent Kar, gö- revi süresince kendi ekibini oluşturamadığı eleştirilerine hedef oldu. Kar'ın 42 bin 970 oyla ipi göğüslediği beş yıl önceki seçim yarışında, MHP 3 bin 882 oy alarak ancak altıncı sırada yer almıştı. 29 Mart'ta ise 62.795 oy alan MHP, 57.121 oy olan AKP'yi geride bıraktı.

MHP'nin Manisa'da ilk belediye başkanlığını kazanmasının altında yatan en önemli iki etken, doğru aday belirlenmesi ve teşkilatının adayına sahip çıkması oldu. AKP'nin aday belirleme sürecinde, son güne kadar Bülent Kar'ın ismini açıklamaması, “Partisi bile adayına güvenmiyor” izlenimi oluşmasına yol açtı.

MHP ise Manisaspor'u 3. ligden süper lige çıkaran başkan Cengiz Ergün'ü aylar öncesinden aday olarak açıklayarak, yarışa zaman ve aday olarak bir adım önde başladı.

AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın, seçimlere bir hafta kala Güneydoğu ve Doğu Anadolu gezilerinde yaptığı “Bu komutanlarla iyi ki savaşa girmemişiz”, “İstiklal marşının her yerde okunmasına gerek yok” açıklamaları da olumsuz tepki aldı. Arınç'ın Turgutlu ve Alaşehir'de çiftçileri azarlaması, adının Manisa ile anılıp kentin adını bu şekilde duyurması da merkezdeki seçmeni AKP'den soğuttu.

CHP'nin adayı çekilince

MHP'nin başarısında, eskiden beri merkez sağın kalesi olan Manisa'da DYP ve ANAP'ın oylarını kendi yanına çekmesi de önemli ölçüde etki yaptı. Bir başka deyişle Manisa'da merkez sağ oylar büyük ölçüde AKP yerine MHP'ye yöneldi. CHP kökenli olması da MHP'li adaya bazı CHP'lilerin sıcak bakmasına yol açtı. Manisa'da CHP oylarının MHP'ye yönelmesi de başarıyı getiren faktör oldu.

DTP faktörü de belirleyici bir başka unsur oldu. Daha önce AKP'yi destekleyen Güneydoğu kökenli vatandaşlar bu kez DTP'ye yönelip DTP, 10 bin oy alınca, AKP bir darbe daha yedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 06:30:58
Güncelleme :4 Nisan 2009 Cumartesi 11:23:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?