8
Mayıs
2024
Çarşamba
MANİSA

Manisa'da anız yakma yasağı

Manisa İl Tarım Müdürü Ömer Çelik, canlılara ve çevreye verdiği zararlardan ötürü il genelinde anız yakmanın yasaklandığını bildirdi. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, ''Hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkileri, yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Anız yakılmasıyla sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmakta, su ve rüzgar erozyonu artmakta ve çok önemli kayıplar meydana gelmektedir. Ayrıca ağaç, çalı ve toprak üstü canlılar, henüz hasat edilmemiş komşu tarlalardaki ürünler, meyve bahçeleri, süne mücadelesi amacıyla yapılan ağaçlandırma çalışmaları, bunların etrafındaki çitler, telefon direkleri, etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmekte, anız artıklarıyla beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazalarıyla can ve mal kayıplarına neden olmaktadır" dedi. 

Meydana gelen zararların önlenmesi amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca 16 Aralık 1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazete'de 1998/26 nolu ''Anız Yakılmasının Önlenmesi Hakkında Tebliğ''in yayınlandığını hatırlatan Çelik, "İlimizde de anız yangınlarının meydana getireceği zararları önlemek amacıyla Manisa Valiliği'nce 2006/1 nolu tebliğle 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 66. maddesi gereğince anızların yakılması yasaklanmıştır. Yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem yapılacaktır" diye konuştu. 

Anız yangınlarını önlemek amacıyla gerekli duyuruların yapıldığını ve eğitim faaliyetlerinin her yıl olduğu gibi bu yıl da devam ettiğini ifade eden Çelik, "Üreticilerimizin cezai işlemlere maruz kalmamaları ve çevreye duyarlı davranarak anız yakmamaları ve yakanları en yakın kolluk kuvvetine bildirmelerini istiyoruz'' dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2006 Çarşamba 17:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?