30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Manisa'da Gediz zirvesi

19 Eylül'de yapılacak olan Gediz Havzası İlleri Çevre Koruma Hizmet Birliği genel kurulu öncesinde İzmir, Manisa ve Uşak valileri Manisa'da bir araya geldi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Uşak Valisi Kayhan Kavas bugün sabah saatlerinde Manisa Valisi Celalettin Güvenç'i ziyaret ettiler. Toplantı öncesinde konuk Valilere Manisa'nın Ortaköy ve Türkmen köylerinde yetiştirilen Alfons cinsi siyah üzüm ikram edildi. Vali yardımcısı Kadri Canan, 5 yıldır Manisa'da üretimi yapılan Alfons üzümüyle ilgili bilgiler verdi.

Yapılan tanıtımın ardından Vali Celalettin Güvenç'in makamında basın toplantısı düzenlendi. 19 Eylül'de yapılacak olan Gediz Havzası İlleri Çevre Koruma
Hizmet Birliği genel kurulu öncesinde durum değerlendirmesi yapmak amacıyla bir araya geldiklerini belirten İzmir Valisi Cahit Kıraç şunları söyledi: "Bilindiği gibi Gediz; Manisa, Uşak, Kütahya ve İzmir'i ilgilendiren ve önlem alınması gereken bir nehirdir. Gediz'in kirlilikten arındırılması ve doğal yapısına kavuşturulması için bir proje başlatılmıştı. Geçtiğimiz Mart ayı sonunda İzmir'de Çevre Bakanımızın da katıldığı toplantıda hangi ilin neler yapması gerektiği konusunda plan yapmıştık. Bugün hem onu gözden geçirmek için hem de Devlet Su İşleri Müdürümüzden o günden bugüne neler yapıldığı konusunda bilgi almak için bir araya geldik."

"Gediz için acil eylem planı var mı?" şeklindeki bir soruya İzmir Valisi şu yanıtı verdi:
"Öncelikle nehrin geçtiği bölgelerde arıtmaların bir an evvel yapılması gerekiyor, bunun için çalışıyoruz. Bu konuda yapılacak olan projelere Çevre Bakanlığı da finans desteği verecek. Asıl bugün üzerinde duracağımız konu birliği aktif duruma getirme konusudur. 19 Eylül'de bir genel kurul var. Toplantın detaylarını görüşüyoruz. İşin ruhunu, özünü takip ediyoruz. Gediz'i doğal haline getireceğiz. Bunun için toplandık."
Manisa Valisi Celalettin Güvenç ise "Gediz konusu gerçekten çok önemli. Bu konuda herkes üstüne düşeni yapmalı. Basında Gediz'i sürekli gündemde tutmalı. Bu duyarlılığı artırır. Nehrin son durumunu sürekli yayınlanırsa bilinç artar. Çünkü sanayi atıkları var, evsel atıklar var. Çok çeşitli şekilde Gediz'i rahatsız ediyoruz. Dolayısıyla basının yayınlarıyla herkes üstüne düşeni yapmalı ve gerekli tedbiri almalı. Bu konuyu medya daha çok desteklerse önemli sonuçlar alırız" dedi.

Uşak Valisi Kayhan Kavas ise Birlik tüzüğünde çok önemli değişiklikler yapıldığını hatırlatarak, "Birliğin eski tanımlamasıyla yeni durumu arasında çok ciddi fark olacak. Ciddi bir değişiklik var. Birlik daha aktif olacak. Artık o yeni tüzük doğrultusunda çalışılacak" dedi.

GÖRDES BARAJI'NDAN İZMİR'E SU VERİLECEK
İzmir'de yaşanan su sıkıntısıyla ilgili bir soru üzerine İzmir Valisi Cahit Kıraç şu açıklamayı yaptı: "Arsenik değerlerimiz yüksek çıkıyor. Onun giderilmesiyle ilgili çalışmayı yürüten Büyükşehir Belediyesi ihale yaptı. Artıma tesisleri iki-üç ay içinde kurulacak. İzmir'in su ihtiyacını karşılayacak olan Gördes Barajı ise önümüzdeki yıl su tutmaya başlayacak. 450 milyon metreküp su kapasitesi olan bir baraj. Bunun 60 milyon metreküpü İzmir'e verilecek. Onun öncelikle isale hattı ve artıma tesisi
yapılacak. Önümüzdeki dönem için o çalışmaları da takip ediyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 18:23:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?