30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Manisalı derici, Gediz'i arıtarak koruyor

Manisa'daki deri sanayicileri, 15 milyon YTL yatırımla endüstriyel atıksu arıtma tesisi kurdu. Günlük üç bin metreküp su arıtma kapasitesine sahip olan tesis ile artık Gediz Nehri'nin zarar görmesi önlenecek. Tesisin dün yapılan resmi açılışına eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Manisa Valisi Celalettin Güvenç de katıldı.


Manisa Deri Sanayicileri Yapı Kooperatifi Müdürü Feyzullah Uçak, 2004'te başlayan atıksu arıtma tesisi yatırımının geçen yıl tamamlandığını, tesisi yaklaşık bir yıldır çalıştırdıklarını söyledi. Uçak, "Arıtma tesisini 50 işyeri için planladık. Öncelikli olarak 3 bin metreküp günlük arıtma kapasitesi var. Kapasiteyi 6 bin metreküpe çıkarabiliriz. 15 kişinin çalıştığı tesiste günlük su analizi yapılıyor. Laboratuvar sonuçları standartlara uygun çıkıyor. Arıttığımız suyu gönül rahatlığı ile Gediz Nehri'ne veriyoruz" dedi.


Atıksu arıtma işleminden dolayı ortaya çıkan çamuru da tarım ve sanayide değerlendirmeyi planladıklarını ifade eden Uçak, bunun için TÜBİTAK'a numune örnekleri gönderdiklerini, sonuçlarını alır almaz çamuru ekonomiye kazandırmak için proje geliştireceklerini açıkladı.

Kredi faizi silinsin
Tesisin yapımı için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan 13 milyon YTL kredi aldıklarını belirten Uçak, "Arıtmanın aylık işletme masrafı yaklaşık 100 bin YTL. Enerji fiyatlarındaki artış bizi zorladı. Sanayici hem işletme maliyetlerini karşılamakta hem krediyi geri ödemekte sıkıntı yaşıyor. Bu nedenle bakanlıktan isteğimiz, kredinin faizinin silinmesi ve kredi miktarının en az yarısının uzun vadeye yayılması. Avrupa'da olduğu gibi bizde de çevreci tesisler desteklenmeli. Bakanlığın yapacağı düzenleme, Gediz Havzası'ndaki diğer sanayi tesislerini de teşvik edecek. Bu tesisler haksız rekabete yol açıyor ve çevreye zarar veriyor" diye konuştu.

MANİSA DERİ SANAYİ BÖLGESİ
* 230 dönüm alanda 50 işyeri bulunuyor.
* Halen 35 işletme faaliyette.
* Kürk, zig, ayakkabılık olmak üzere günlük 500 deri işleniyor.
* Firmalar daha çok ihracata dönük çalışıyor.
* Bölgede bine yakın işçi çalışıyor.
MANİSA Manisa'daki deri sanayicileri, 15 milyon YTL yatırımla endüstriyel atıksu arıtma tesisi kurdu. Günlük üç bin metreküp su arıtma kapasitesine sa...

Referans
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 16:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?