4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Manisa'nın 'Güneydoğusu'

Manisa merkeze en uzak ilçe olan Selendi'nin Sığırcılar mezrasında tek hanede bulunan 4 kişilik Karaoğlan Ailesi, elektrik ve su olmadan, medeniyetten uzak yaşam mücadelesi veriyor.

Selendi'nin Dumanlar köyüne 4, şehir merkezine ise 20 kilometre uzaklıkta bulunan Sığırcılar mezrasındaki 4 kişilik Karaoğlan ailesi, bilişim ve teknoloji çağında içme sularını akarsulardan sağlarlarken yolculuk için de hala eşek kullanıyor.

Baba Nurullah Karaoğlan (45) zihinsel engelli, anne Ganime (40) ise şeker ve tansiyon hastası. Üç kızı olan ailenin büyük kızı Elif (19) bir ay önce Uşak iline gelin gitmiş, ortanca kız Firdevs (17) Selendi Yatılı Bölge Okulu'ndan mezun olmuş ve o da zihinsel engelli. Küçük kız Ayşe (8) ise Selendi Yatılı Bölge Okulu 2. sınıf öğrencisi. 20 yıl önce bu mezraya gelin gelen anne Ganime Karaoğlan'ın o günden bu güne çilesi hiç bitmemiş.

KIŞIN DERELER DOLUYOR, ULAŞIM KESİLİYOR
Yaşadıkları bazı sıkıntıları anlatan anne Ganime Karaoğlan, "Dumanlar Köyü'ne tek vasıtamız olan eşek sayesinde yapıyoruz. Ancak kış aylarında ise bu köye gidiş yolu üzerinde bulunan dere yağmur ve kar suları ile dolduğunda ulaşımımız tamamen kopuyor. Yolumuz olmadığı için yardım da alamıyoruz. Ne muhtarlıktan ne de Kaymakamlık'tan bugüne kadar hiç yardım almadık. Burada kendi kendimize yetmeye çalışıyoruz. Buğdayımızı ekiyor, ekmeğimizi yapıyoruz. Ürettiklerimizi satmak için pazara gitmek bile bizim için çile oluyor. Ortanca kızım Firdevs, zor şartlar altında koyunlarımızı güdüyor. Eşim yıllardır zihinsel engelli olduğu için, konuşamıyor ve ne yaptığını bilmiyor" dedi.

"TEK İSTEDİĞİMİZ BU MEZRADAN KURTULMAK"
Anne Ganime Karaoğlan kendilerine en yakın yerleşim birimi olan Dumanlar Köyü'nde evlerinin olmasını istediklerini belirterek, "Yaklaşık 20 yıldır bu mezrada yaşıyoruz. Önceleri bizimle birlikte yaşayan bir aile daha vardı. Ancak onlarda buradan ayrıldı. Uzun yıllardır tek başımıza yaşama savaşı veriyoruz. Ömrümüzün geri kalan kısmını artık insanlar içerisinde geçirmek istiyoruz" diyerek dert yandı.
Karaoğlan ailesinin küçük bireyi olan Ayşe (8) Selendi Yatılı Bölge Okulu'nda okuyor. Tatilde bile evine gelmekte güçlük çeken Ayşe, ailesine kavuşunca medeniyetten uzak bir yaşantı sürüyor. Okuluna kavuşunca da aile özlemini anlatırken dalıp gidiyor. Ayşe, "Hiç olmazsa köyümüzde bir evimiz olsa" diyerek elini uzatacak yardımseverleri bekliyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 17:54:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?