7
Mayıs
2024
Salı
MANİSA

Manisa'nın tarihine ışık tutacak tablo bulundu

Osmanlı döneminin şehzadeler şehri, günümüzde ise dünyanın tescillediği yatırım şehri olan Manisa’nın 130 yıl önce bir Bulgar avukat tarafından tuvale alınmış görünümü, tabloyu yıllardır saklayan Manisalı araştırmacı-yazar Haydar Aksakal tarafından gün ışığına çıkarıldı.

Tablonun 31 Ağustos 1875 yılında bir Bulgar avukat tarafından yapıldığını ve tuvalde Manisa’nın 130 yıl önceki halinin anlatıldığını ifade eden araştırmacı-yazar Haydar Aksakal, "Bu değerli tablo Manisa’nın geçmişine ışık tutacak tarihi bir belge niteliğindedir. Tabloda Manisa’nın 130 yıl önceki yerleşim planı açık ve net olarak görülebiliyor" dedi.

Manisa’nın geçmişine ışık tutması düşünülen 130 yıllık tablonun hikayesini anlatan Aksakal, "Tablo, 31 Ağustos 1875 yılında Manisa’ya gelmiş bir Bulgar avukat tarafından yapılmıştır. Tabloyu nasıl bulup Manisa’ya getirdiğime gelince, 1968 yılında İstanbul’da yedek subaylık yaptığım dönemde bir gece Tanju Okan’ın sahne aldığı Clup 12’de eğleniyordum. Kulüpte bir sohbet arasında Manisa’nın bir Bulgar avukat tarafından 1875 yılındaki halinin resme alındığını öğrendim. Arkadaşlarımdan söz konusu tablonun Cihangir’de Fransua Chakrak isimli bir bayanın evinde olduğunu öğrendim. Aynı gece söz konusu eve giderek, tabloyu satın almak istedim. Ancak bayan Fransua, bir astsubay maaşının 570 lira olduğu o dönemde tabloya karşılık benden 10 bin lira istedi. Durumu Manisa’ya gelerek dönemin Manisa Valisi ve Turizm Derneği Başkanı’na ilettim. İstenilen paranın çok yüksek olduğunu ifade ederek yardım talebime karşılık vermediler" diye konuştu.

Tabloyu satın alarak Manisa’ya getirmek için gösterdiği çabaların o yıllarda sonuç vermediğini ifade eden Aksakal, "Aradan yıllar geçti. Ticarete atıldım. İstanbul’a her gidişimde bayan Fransua’nın yanına uğruyordum. Ancak bayan Fransua’yı bir türlü ikna edemiyordum. 6 ay sonra bayan Fransua’dan bir mektup aldım. Mektupta bayan Fransua hastalandığını ve tabloyu bana yarı fiyatına satacağını anlatıyordu. Aldığım haber üzerine İstanbul’a giderek tabloyu Manisa’ya getirdim. Şu anda duvarımızı süsleyen bu tabloda, Manisa’nın geriye dönük 130 yıllık tarihi saklıdır. Tabloda Manisa’nın esas yerleşim alanının Mevlevihane mevkii olduğu görülüyor. Dikkatle incelenirse, Fatih Sultan Mehmet’in İzleme Kulesi, defterdarlık binası, Endüstri Meslek Lisesi açık ve net olarak görülebiliyor" şeklinde konuştu.

Araştırmacı-yazar Haydar Aksakal, Manisa’nın 130 yıl önceki halini tüm açıklığıyla gösteren tablonun paha biçilmez bir eser olduğunu ve bundan sonraki tarihi araştırmalara ışık tutacağını sözlerine ekledi.

MANİSA (İHA) -
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 16:21:32
Güncelleme :17 Aralık 2004 Cuma 16:25:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?