5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Mesir 470'inci kez karıldı

MANİSA MESİRİ DUALARLA KARILDI

Manisa 470. Uluslararası Mesir Festivali, temsili Merkez Efendi ve Hafsa Sultan ile protokolün yanı sıra, yerli ve yabancı turistlerin katıldığı kortej yürüyüşü ve mesir macunu karma töreniyle başladı.

Kutlamalar sabah saatlerinde başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen kutlama programına Vali Celalettin Güvenç, Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Şenol, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, CBÜ Rektörü Prof.Dr. Semra Öncü, MHP Manisa milletvekilleri Erkan Akçay, Mustafa Enöz, İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız, daire müdürleri katıldı. Manisalıların büyük ilgi gösterdiği programda, Neruz Bayramı dolayısıyla ateş yakıldı. Vali Güvenç ve diğer protokol üyelerinin ateşin üzerinden atlaması renkli görüntüler oluşturdu. Daha sonra örste demir dövüldü, vatandaşlara birer çam fidanı dağıtıldı. Bu arada vatandaşlar da birer birer ateşin üzerinden atlayarak Nevruz'u kutladı.

Törenin arından kortej yürüyüşü başladı. Mehter takımının en önde bulunduğu kortejde Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Manisa'da yetişmiş temsili Osmanlı şehzadeleri ve protokol üyeleri yer aldı. Hükümet Konağı önünden başlayan yürüyüş sırasında, yolun sağ ve solunda bulunan kalabalık alkışlarıyla kutlama eşlik etti. Ulupark güzergahından devam eden kortej yürüyüşü Sultan Cami Bimarhanesi'nde tamamlandı. Burada Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Merkez Efendi'nin 41 çeşit baharattan hazırladığı şifalı Mesir macununun Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafta Sultan'ın hastalığına şifa olduğunu anlatan Tanık, kutlamaların hayırlı olmasını diledi. Daha sonra 41 çeşit baharat temsili Merkez Efendi ve protokol üyeleri tarafından kazanın içine atıldı. Okunan duanın ardından Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü ve diğer protokol üyeleri mesir macununu kazanda karmaya başladı. Bu arada mesir karmayla birlikte çeşitli ilahiler okundu.

470 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan ve Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın hastalığına şifa olan mesir macunu, 28 Mart günü 470. kez Sultan Cami kubbe ve minarelerinden halka saçılacak. Mesir, 470 yıl önce Sultan Camii Külliyesi'nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından bulundu. Şifalı mesir macununda şu baharatlar yer alıyor: "Karanfil, yenibahar, zencefil, galanga, karabiber, kırımtartar, kişniş, havlican, kebabe, Hindistan cevizi, anason, hıyarşenbe, sakız, safran, ud-ül kahar, çöpçini, hardal, portakal kabuğu, tarçın, mirsafi, iksir, çivit, meyanbalı, kalemi barit, tiryak, sarı halile, kara halile, raziyane, kimyon, zerdeçöp, tarçın çiçeği, hindistan çiçeği, çörek otu, darı fülfül, ravent, limontozu, kakule, sinameki, vanilya, topalak ve şeker."

MANİSA MESİRİ DUALARLA KARILDI
MANİSA MESİRİ DUALARLA KARILDI
MANİSA MESİRİ DUALARLA KARILDI
MANİSA MESİRİ DUALARLA KARILDI
MANİSA MESİRİ DUALARLA KARILDI
MANİSA MESİRİ DUALARLA KARILDI
MANİSA MESİRİ DUALARLA KARILDI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2010 Pazar 13:38:00
Güncelleme :21 Mart 2010 Pazar 13:55:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?