4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Mesir karma törenleri yapıldı

Manisa 469. Uluslararası Mesir Festivali kapsamında oluşturulan kortej Manisa Valiliği önünden Sultan Cami bahçesindeki Bimarhane’ye kadar yürüdü, 41 çeşit baharattan oluşan mesir macunu 469. kez dualarla karıldı.

Kutlamalar bu yıl Şehitler İlköğretim Okulu bahçesinde başladı. Törene Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Bülent Kar, CBĞÜ Rektörü Prof.Dr. Semra Öncü, Başsavcı Sait Gürlek, AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, MHP Manisa Milletvekilleri Erkan Akçay ve Mustafa Enöz, siyasi partilerin belediye başkan adayları, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Yakılan Nevruz ateşinin üstünden Vali Celalettin Güvenç ve davetliler atlarken renkli görüntüler ortaya çıktı. Daha sonra vatandaşlar tek tek ateşin üzerinden atlayarak Nevruz'u kutladı.

Törenin arından kortej yürüyüşü başladı. En önde Mehter takımı, arkasında Hafsa Sultan ve Medineler ile Protokol üyeleri yürüyüşe geçti. Vatandaşlar da yolun sağında ve solunda toplanarak alkışlarla destek verdiler. Kortej cadde boyunca yürüyerek Sultan Cami bahçesindeki Bimarhane’ye ulaştıktan sonra karma törenine geçildi. Burada Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Belediye Başkanı Bülent Kar ve Vali Celalettin birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından 41 çeşit baharat temsili Merkez Efendi ve protokol üyeleri tarafından dibekte dövüldükten sonra kazanın içine atıldı. Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Bülent Kar, CBÜ Rektörü Prof.Dr. Semra Öncü ve diğer protokol üyeleri özel çubuklarla kazan içinde kaynayan mesir macununu kardı. Bu sırada ilahiler okundu, dualar edildi.

469 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan ve Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın hastalığına şifa olan mesir macunu 26 Nisan günü 469.kez Sultan Camii kubbe ve minarelerinden halka saçılacak. Mesir, 469 yıl önce Sultan Camii Külliyesi'nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından bulundu. Şifalı mesir macununda şu baharatlar yer alıyor: "Karanfil, yenibahar, zencefil, galanga, karabiber, kırımtartar, kişniş, havlican, kebabe, Hindistan cevizi, anason, hıyarşenbe, sakız, safran, ud-ül kahar, çöpçini, hardal, portakal kabuğu, tarçın, mirsafi, iksir, çivit, meyanbalı, kalemi barit, tiryak, sarı halile, kara halile, raziyane, kimyon, zerdeçöp, tarçın çiçeği, hindistan çiçeği, çörek otu, darı fülfül, ravent, limontozu, kakule, sinameki, vanilya, topalak ve şeker."

iha
Yayın Tarihi : 21 Mart 2009 Cumartesi 22:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?