5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Mesir Macunu Festivali başladı

Manisa 473. Uluslararası Mesir Macunu Festivali, Nevruz ateşinin yakılması, temsili Merkez Efendi ve Hafsa Sultan ile protokolün kortej yürüyüşü ve mesir macunu karma töreniyle başladı.

UNESCO tarafından Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'ne alınan 473. Uluslararası Mesir Macunu Festivali, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen çelenk sunma töreni ile başladı. Törene Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanvekili Nursel Ustamehmetoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, Vergi Dairesi Müdürü Yılmaz Çakan, İl Kültür Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, siyasi parti il başkanları, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Törene İzmir'den gelen Soğuk Heykel Atölyesi sanatçıları da katıldı. Manisa Tarzanı, Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan gibi tarihi kişileri canlı heykel olarak sunan sokak sanatçılarına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Çelenk sunma töreninin ardından Akşemsettin İlköğretim Okulu öğrencileri halk oyunları gösterisi ve şiir dinletisi sergiledi. Halk oyunları gösterisi sırasında 3 yaşlarındaki bir çocuk oyun ekibinin arasına girerek onlara eşlik etti. Folklor ekibi bıçakla gerçekleştirdikleri oyuna geçtikleri sırada CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, oyun alanına girerek çocuğu kucağına aldı. Bir süre sonra Özel'in kucağından kurtulan çocuk, tekrar gösteri alanına girdi. Ardından görevliler çocuğu gösteri alanından çıkardı.

Halk oyunları gösterisinin ardından bir konuşma yapan Manisa Belediye Başkanvekili Nursel Ustamehmetoğlu, Nevruz Bayramı’nın coşkusunu yaşadıklarını belirterek, "Birlik, dirlik, ümit ve barışı sembolize eden bu günde insanlar arasında dayanışma daha da önem kazanmaktadır. Nevruz, Türk milletini ortak sevinç ve dostlukta buluşturan, köklü bir kucaklaşma fırsatı sunan yüz yılları aşıp bu güne ulaşmıştır" dedi.

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de, birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, "Mesir 500 yıla yaklaşan geçmişiyle ülkemizin en önemli kültürel miraslarından biri. Tüm Manisalıların ortak paydası ve ortak değeridir. Bir topluluğu millet yapan en önemli değerlerden de bir tanesi. Bayramlarımız bizlerin ortak paydaları. O günler bizim birçok farklılıklarımızın kenara bırakıldığı, birbirimizi daha yakından kardeş hissettiğimiz özel günlerdir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meydanı'nda Nevruz ateşi yakıldı. Vali Daşöz ve beraberindekiler, yakılan ateşin üstünden atladı. CHP Manisa Merkez İlçe Başkanı Engin Uzun ve MHP Manisa Merkez İlçe Başkanı Engin Kabadağ el ele tutuşarak ateşin üstünden atladılar. Daha sonra örste demir dövülürken, vatandaşlar da birer birer ateşin üzerinden atlayarak Nevruz'u kutladı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin son bulmasıyla birlikte kortej yürüyüşü başladı. Mehter takımının önde bulunduğu kortejde temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Manisa'da yetişmiş temsili Osmanlı şehzadeleri ve protokol üyeleri yer aldı. Hükümet Konağı önünde başlayan yürüyüş sırasında yolun sağ ve solunda bulunan kalabalık alkışlarıyla kutlamalara eşlik etti. Ulupark güzergahından devam eden kortej, Sultan Camii Bimarhanesi’nde tamamlandı. Burada bir konuşma yapan Vali Daşöz, "Bu yıl UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınması ve aynı zamanda uluslararası kültürel bir değer haline gelen Mesir Festivali, Manisa’mızın en önemli tarihi kültürel mirasıdır. Baharla beraber kutlanmaktadır. Bu dönemde gerçek bir bayramı yaşıyoruz" dedi.

Manisa'yı, Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Arı, Vali Daşöz, Tanık ve Ustamehmetoğlu'na “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi” beratını verdi. Daha sonra 41 çeşit baharat, temsili Merkez Efendi ve protokol üyeleri tarafından kazanın içine atıldı. İl Müftüsü Sinan Cihan’ın okuduğu dua sonrası protokol üyeleri mesir macununu kazanda karmaya başladı.

473 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan ve Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın hastalığına şifa olan mesir macunu, 24 Mart günü 473. kez Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılacak.

 

iha
Yayın Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe 19:11:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?