30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Mezarlık bilgi sistemi hizmette

Manisa’daki Kırtık ve Çatal mezarlıklarında başlatılan adrese dayalı bilgi sistemi sayesinde aranan mezarın yeri bilgisayardaki krokiden tespit edilebilecek.


Başlatılan yeni uygulama bayram öncesinde devreye girdi. Vatandaşlar yakınlarının mezarını ziyaret etmeden önce yerini öğrenmek için mezarlık içinde kurulan Mezarlık Bilgi Sistemi noktalarında bilgisayar sisteminden faydalanabilecek.


Belediye Başkanı Bülent Kar, yeni uygulamayla ilgili Kırtık ve Çatal mezarlıklarında incelemelerde bulunarak yeni sistemi basın mensuplarına tanıttı. Her iki mezarlığın tüm sokaklarının numaralandırıldığını belirten Başkan Kar, “Yeni sistemle defin kayıtları ile mezarlık harita bilgilerinin ilişkilendirilmesi sağlandı. Böylece internetten sorgulama yaparak defin bilgilerine hızlı, güvenli bir şekilde ulaşılabilmesi, sorgulama sonucu vatandaşlarımızın mezarlığa gitmeden ziyarete gideceği mezarın yerini öğrenerek mezar krokisini de bilgisayar yazıcısından alabilmeleri için mevcut defter kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarılması gerçekleştirildi. Sistemdeki mevcut gömülerin yerleri arazide tespit edildi. Eksik olan veriler yerinde tespit edilip sisteme aktarıldı. Mevcut sistem içindeki gömülerin mezar yerleri fotoğraflanarak sisteme aktarıldı. Kırtık ve Çatal mezarlıklarında numarataj çalışması yapıldı. Bu amaçla Kırtık ve Çatal mezarlığındaki sokak ve yeni adalar numaralandırıldı. Verilen bu sokak ve ada numaralarının arazide önceden tespit edilmiş olan yerlere çakımı yapıldı. Tespit edilen bu yerlerin mezarlık haritası üzerinde çizimi yapıldı. Bu uygulamanın vatandaşlarımız için büyük kolaylık olacağını düşünüyoruz.”dedi.


Kırtık mezarlığı girişindeki Cenaze Hizmetleri binasını da gezen Belediye Başkan Kar, artık yakınını kaybeden vatandaşların kapı kapı dolaşarak işlemlerle uğraşmasına gerek kalmadığını söyledi. Kar, “Şehrimizde, vefat eden vatandaşlarımızın yakınları defin ruhsatı ile Belediyemize müracaat ettikleri andan itibaren bütün işlemleri zaman kaybına neden olmadan süratle gerçekleştirilmektedir. Vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda, cenaze belirtilen adresten alınarak gasilhanemize getirilmekte; Müftülük nezaretinde göreve başlatılan cenaze yıkayıcıları tarafından yıkama işlemi tamamlandıktan sonra cenaze istenilen camiye ve oradan gömülecek olduğu mezarlığa Belediyemiz cenaze araçları ile götürülmektedir. Mezar yeri kazı işlemi, cenaze yıkamada kullanılan malzemeler, cenazenin istenilen adresten alınması ve defni Belediyemiz hizmeti içinde yer almaktadır. Mevcut gasilhanemiz 6 morg ve aynı anda 4 cenaze yıkama kapasiteli olup; 24 saat hizmet vermektedir. Hizmetin daha iyi yapılabilmesi için 4 adet cenaze aracı alınmıştır. 2 cenaze aracımız şehirlerarası nakillerde cesetlerin sıcaktan etkilenip bozulmamaları için klimalı olarak tercih edilmiştir. Cenaze hizmetleri, kesintisiz hizmeti gerektiren görevlerdendir. “diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 16:56:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?