5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Midesinden 800 gram saç kılı çıktı

MİDEDEN ÇIKAN SAÇ KILI DOKTORLARI ŞAŞIRTTI

Manisa'da, 18 yaşında genç bir kızın midesinden 800 gram ağırlığında saç kılı çıkarıldı.

Tıpta çok nadir görülen ilginç olayın öyküsü, Gülbahar D. isimli genç kızın 10 gün önce mide kanaması şikayetiyle Manisa Devlet Hastanesi'ne başvurmasıyla başladı. Burada bir süre tedavi gördükten sonra endoskopi yapılması gerektiği için ailesi tarafından Özel Sekiz Eylül Hastanesi'ne kaldırılan genç kıza endoskopi yapıldı. Midesinde saç kıllarından oluşmuş iri bir kütle olduğu ve 12 parmak bağırsağını tıkadığı anlaşılan genç kız ameliyata alındı. Özel Sekiz Eylül Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı

Operatör Doktor İbrahim Karataş'ın gerçekleştirdiği 45 dakikalık operasyonda, mide şeklini almış saç kıllarından oluşan kitle çıkarıldı. Böylesine büyük bir kitlenin mideden çıkarılması, operasyona katılan doktor ve diğer sağlık görevlilerini şaşkına çevirdi.

Sağlığına tekrar kavuşan Gülbahar D.'nin ailesi kızlarının görüntülerinin yayınlanmasını istemediği için hastane yönetimi sadece ilginç operasyonu tanıtan bir basın toplantısı düzenledi. Sekiz Eylül Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Operatör Doktor İbrahim Karataş, genç hastanın sekiz yaşından bu yana 10 yıldır kendi saçlarını yediğini söyledi. Kıl yeme hastalığının psikiyatride "Trichotillomania" hastalığı olarak anıldığını belirten Karataş, şöyle konuştu: "Bu çok nadir görülen bir hastalıktır. Kişi, saç kıllarının kökünü yemekten kendini alamaz. Bu engellenemez bir durumdur onun için. Bazı vakalarda ciddi kellikler de görülür. Bizim hastamızın da saçlarında artık seyreklik oluşmuş. Aile saç kılı yemesini engellemek için saçlarını kısa kestirmiş. Midesinden çıkardığımız saç kılı hepimizi şaşırttı. Çünkü bu denli büyüklükteki kitle tıp tarihinde bir ilk olabilir."

PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖRECEK

Hastanın ölümden döndüğüne dikkat çeken Dr. Karataş, sözlerini şöyle tamamladı: "Mide işlevini yitirmek üzereydi. 12 parmak bağırsağı kıl nedeniyle tıkanmıştı. Dolayısıyla mide görevini yapamaz duruma gelmişti. Bu nedenle müdahalemiz hastayı hayata döndürdü. Bundan sonra hastamızın psikolojik tedavi görmesi ve saçlarını yemeyi unutması gerekiyor. Çünkü bu psikolojik bir rahatsızlık. Bu nedenle aileyi psikiyatriste yönlendirdik."

MİDEDEN ÇIKAN SAÇ KILI DOKTORLARI ŞAŞIRTTI
MİDEDEN ÇIKAN SAÇ KILI DOKTORLARI ŞAŞIRTTI
İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2010 Cuma 16:25:03
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 17:08:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?