30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Minik buzağının hayatta kalma çabası

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde erken doğumla dünyaya gelen 40 cm. boyunda 8 kg. ağırlığındaki Montabelli ırkı buzağı, özel veteriner bakımıyla hayatta tutulmaya çalışılıyor.


Sarıgöl'de besicilik yapan Tahir Tüfekçi'ye ait besihanede normal süreden 2 ay önce doğan minik buzağı, haycancılıkla uğraşan herkesi şaşırttı. Normalde 80 kg. ve 85. cm. boyunda olması gerekirken erken doğum nedeniyle 40 cm. boyunda 8 kg. ağırlığında 10 gün önce dünyaya gelen Montabelli ırkı buzağıya, sahibi tarafından özel bakım uygulanmaya başladı. Yıllardır besicilik yaptığını belirten Tahir Tüfekçi, böyle bir olayla ilk kez karşılaştığını belirterek, "Buzağının hayatta kalması için besihanemin bakıcısı olan İsmail Selçuk büyük emek sarf ederek bu güne kadar yaşamasını sağladı. Sürekli olarak veteriner denetiminde tutuluyor. Günde her öğünde yumurta ve süt veriliyor." dedi.


Sarıgöl Belediye Veteriner Hekimi Yasemin Onar ise yaptığı açıklamada, "Normal şartlarda 7 aylık olarak dünyaya gelen buzağıların yaşama şansı çok düşük. Bu buzağının yaşamasına mucize gözüyle bakılmaktadır. Tabi 10 günden bu yana yoğun ve itinalı bakım sayesinde yaşatılıyor." dedi. Bir ineğin normal gebelik sürecinin 9 ay 10 gün olduğunu belirten Onar, "Bu süre içerisinde gebe olan annesi için her türlü tedavileri yapılmış olup hiç bir hastalık belirtilerine rastlanılmadı. Erken doğum yapmasının tek bir sebebi olabilir; hayvanın gebelik süresi içerisinde korkmuş olması ya da büyük bir sarsıntının olması. Minik buzağıya itinalı bakım uygulandığı sürece yaşaması mümkün olabilir" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 18:24:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?