30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Mısır kurak bölgeleri tehdit ediyor

Kuraklığın en çok hissedildiği, tarımsal üretimin en yoğun olduğu Ege bölgesinde, diğer ürünlerden iki kat fazla su tüketen mısırın üretimine sınırlandırma getirilmesi isteniyor.

Ege bölgesinde pamuk ekim alanları son 5 yılda yüzde 80 azalırken mısır üretimi aynı oranda arttı. Pamuktan iki kat daha fazla su isteyen mısır üreticiler için alternatif ürün oldu.

Tarım İl Müdürlüğü rakamlarına göre, 2007 yılında 84 bin dekarı silajlık olmak üzere toplam 420 bin dekar mısır ekimi yapıldı. Buna karşın birkaç yıl öncesine kadar 500 bin dekar olan pamuk ekim alanı 2007 yılında 135 bin dekara düştü. Bu yıl Türkiye genelinde mısır üretimi 3,5 milyon tona ulaşırken, küresel ısınmaya bağlı olarak yağışların yetersiz olması aşırı oranda su isteyen mısırın üretiminin sınırlandırılması konusunu gündeme getirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, mısıra yasaklama getirilmesinin çözüm olmayacağını söyledi. Mısırın pamuktan çok daha fazla su istediğinin bilinen bir gerçek olduğunu hatırlatan Sorman şöyle konuştu:

"Dünyadaki enerji açığı sebebiyle mısır ürününden etonol ve biyoetonol üretilerek enerjide kullanılır hale gelmiştir. O yüzden son yıllarda önemi bir kat daha artmıştır. Ayrıca nişasta sanayinde ve hayvancılık alanında yem olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda yapılan desteklerle beraber Türkiye'de 3,5 milyon ton mısır üretimi yapılmaktadır. Bu rakam daha önceki yıllarda 1,9 milyon ton civarındaydı. Son yapılan teşviklerle ve mısırdaki maliyetin pamuk ve domates gibi ürünlere göre daha düşük olmasından dolayı üreticimiz mısır ekimine dönmüştür."

Bölge pamuk üretim merkezi olmasına rağmen son yıllarda pamuk ekim oranının çok cüzi rakamlara düştüğünü anlatan Sorman, şöyle konuştu: "Yok denecek kadar azaldı. Çünkü yüksek maliyetle üretilen pamuk, maliyetin altında fiyatlarla satış olduğu için dünya fiyatlarıyla mukayese edilip üretim yapılmaktadır. Bu yüzden üretici pamuk ekmekten vazgeçmiştir."

MISIR MECBURİYETTEN EKİLİYOR
Mısırın çaresizlikten ekildiğine dikkat çeken Sorman, "Çiftçi zaten isteyerek, özellikle mısır ekmiyor. Su sarfiyatı pamuğa göre fazla. Sulama işçiliği de daha çok. Fakat ülkemizdeki desteklemelerin yetersiz kalması, özellikle Türkiye ihracatının yüzde 33'ünü karşılayan tekstil sektörünün hammaddesi olan pamuğun bu hallere düşmesi hepimizi üzmektedir. Yüksek maliyet karşısında desteklerin yetersiz kalması sebebiyle üretici pamuktan vazgeçip mecburen mısır ekmektedir" dedi.

Mısırı yasaklamaktan ziyade mısırın az ekilmesi için gerekli alternatif ürünler düşünülmesi gerektiğini anlatan Sorman, hem suyu az kullanan bitkiler hem de çiftçiye ekonomik maliyeti daha düşük ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Yasakla bir yere varılacağını zannetmediğini anlatan Sorman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zaten bu yıl baraj suyu az olduğu için 15-20 gün baraj suyu alınabildi. Geri kalan süre zarfında hep yer altı suları kullanıldı. Tabii ki yer altı suları da çok önem arz etmektedir. Ama mecburiyet karşısında üreticilerimiz üretim faaliyetini sürdürebilmek için mecburen yer altı suyunu kullanmak zorunda kalıyorlar."

MISIRIN YERİNİ PAMUK ALMALI
Pamuk ekim alanlarının son yıllarda yüzde 80 azaldığını dile getiren Tarım İl Müdürü Ömer Çelik de "Manisa ovasında dünyanın en kaliteli pamuğu üretiliyor ancak maliyetlerin artması, bu ürünün hak ettiği değeri bulmaması nedeniyle üretimde düşüş var" dedi.

Pamuktan boşalan alanlarda mısır tarımının biraz daha kolay olduğunu anlatan Çelik, şöyle konuştu: "Ancak mısır, gübre ve su kullanımı çok fazla olan bir üründür. Mısır yerine pamuk üretiminin teşvik edilmesi daha faydalı olur. Bakanlığın havza bazlı destekleme programları devreye girdiğinde mısır ekimi yağışın daha fazla olduğu bölgelere kayacak. Ancak sevindirici olan bir durum da şudur; Türkiye ihtiyacı olan mısırı son 3 yıldır ithal etmiyor. Mısır çok fazla su harcayan bir bitki. Pamuktan 2 kat daha fazla su istiyor. Önümüzdeki yıl son iki yılda yaşanan kuraklığı yaşayacağımızı sanmıyorum. Ancak sulama suyunun dikkatli kullanılması, sulama sularının rehabilite edilmesi gerekiyor. Suyumuz olsa elbette mısır üretimi yapılabilir ancak Manisa Avrupa Birliği ülkeler arasında en kurak altıncı il durumunda. Bu nedenle suya daha az ihtiyaç duyan ürünlere yönelmemiz gerekiyor."

iha
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 22:13:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?