3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

MTSO'da gergin seçim

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası meslek komitesi seçimleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Bülent Koşmaz, meclise seçilebilmek arzusunda olan insanların olay çıkarmaya yönelik hareketlerde bulunmasının hoş karşılanabilecek bir durum olmadığını söyledi.

Fuar Merkezi’nde yapılan seçimlere üyeler büyük ilgi gösterdi. 32 meslek komitesinde 75 meclis üyesinin belirlenmesi amacıyla yaklaşık 4 bin üye oy kullanacak. Zaman zaman gergin anların yaşandığı seçimlerde sandıkların başında oluşan kalabalığın önlenmesi amacıyla özel güvenlik şeridi oluşturuldu. Üyeler kimlik kontrolü yapıldıktan sonra içeriye alındı. Bülent Koşmaz listesinin yanı sıra Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar’ın desteğini alan karşı liste seçimlerde yarıştı.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın uzun yıllardır başkanlığını yürüten Bülent Koşmaz seçimlerle ilgili şunları söyledi: “Manisa Ticaret ve Sanayi Odası yıllardan beri yapmış olduğu çalışmalarla gerek üyelerin haklarını korumak ve temsil etmek gerekse de Manisa’yı hem Türkiye çapında hem de uluslararası platformda tanıtabilmek açısından üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Dolayısıyla bu şekilde popüler olan bir odanın yönetimini ele geçirmek amacıyla bazı kişilerin aday olmaları da gayet normaldir. Bu yüzden de seçimler katılımın yüksek olduğu bir ortamda geçiyor. Bu sevindirici bir şeydir. Üzüldüğümüz nokta bu meclise seçilebilmek arzusunda olan insanların burada olay çıkarmaya yönelik hareketlerde bulunmaları, seçim görevlileriyle ve güvenlik görevlileriyle sık sık tartışmaları, giren çıkan üyelere oy kullanmaları konusunda baskıda bulunmaları hoş karşılanabilecek bir durum değil. Bunlar sonuçta aklın ve mantığın galip geleceği sonuçları ortaya çıkaracak. Manisa’da rant kavgası yapanlarla Manisa’ya sahip çıkma kavgası yapanların arasındaki farkı üyelerimiz görüyor. Bu akşam sandıkta bu sonuçları hep birlikte göreceğiz.”

Yaklaşık 4 bin kadar üyenin oy kullanacağına dikkat çeken Koşmaz, “Avrupa Birliği normlarına göre oluşturduğumuz yeni meslek komiteleriyle birlikte 32 meslek grubu oluşuyor. Bu 32 meslek grubunda 100’den az meslek grubu olanlar 2’şer meclis üyesiyle, 100’den fazla üyesi olan meslek gurupları ise 3’er meclis üyesiyle temsil edilecek. Sonuç olarak 75 meclis üyesi belirlenecek. Bu meclis üyeleri kesinleştikten sonra yine Seçim Kurulu’nun nezaretinde yönetim kurulu seçimlerini yapacak. Seçimlerde bir başkan ve 10 yönetim kurulu üyesi belirlenecek. Ayrıca TOBB genel kurulunda odamızı temsilen 9 delege belirlenecek. Oda başkanı da doğal delege olacak.”dedi.

Bu çekişme sonrasında daha genç ve dinamik bir meclisin oluşacağını vurgulayan Koşmaz, “Yaş ortalaması daha aşağılarda ve eğitim seviyesi daha yüksek bir meclis oluşacak. 2 bayan arkadaşımızın meclise seçilmesini bekliyoruz. Arkadaşlarımızın yarısı da yabancı dil biliyor. Bunlar hepsi kazançtır. En sevindirici tarafı da daha genç yaşta olan bu arkadaşlar gelecekte Manisa’nın yöneticileri olacaktır.”dedi.

“Mecliste bir bölünme olacak mı?” şeklindeki soruya Koşmaz şu yanıtı verdi: “Sanmıyorum. Yapılacak olan seçimlerde 5 gurupta aday çıkarmıyoruz. Geriye kalan 27 grupta aday çıkardık. O beş gurupta 13 meclis üyeliği var. Diğer 62 üyenin 62’sine de talibiz ve 62’sini de kazanacağımızı tahmin ediyorum. Fakat liste çıkarmadığımız guruplardaki arkadaşlarımızın da seçildikten sonra bizimle uyumlu çalışacaklarını söylüyoruz. Nitekim bazıları geldiler dediler ki siz liste çıkarmıyorsunuz. Biz burada seçildiğimiz takdirde sizinle uyum içinde çalışacağız. Bizim hareketimiz muhalefet gibi anlaşılmasın dediler. Bizde kesinlikle öyle bir anlayış içinde değiliz. Kaldı ki muhalefet de olursa bunu hoşgörüyle, saygıyla karşılayacağımızı kendilerine söyledik. Netice de hep birlikte çalışacağız. Buralar maaş alınmayan, gönüllülük esasına göre görev yapılan yerlerdir. Dolayısıyla menfaatlerin olmadığı bir yerde insanların birbiriyle artık muhalif olmalarının da pek bir anlamı yoktur. El birliğiyle çalışılır diye düşünüyorum.”

OSBÜK’DEKİ GİBİ OLABİLİR
Neden aday olduğu konusuna da açıklık getiren Başkan Koşmaz, “Geçtiğimiz seçimlerden sonraki ilk meclis toplantısında bir dahaki yönetim kurulu seçimlerinde başkanlığa bir daha aday olmayacağını söylemiştim. Kendi hür irademle ben bunu söylemiştim. Fakat seçimler yaklaştıkça özellikle bugün burada olay çıkaran ve çıkarmaya çalışan kişilerin ve gurupların odada yönetimi almak üzere organize olduklarını duyan birçok üyemiz bu kararımı yeniden gözden geçirmemi istediler. Onların bu isteklerini dinledikten sonra odada tekrar bu tartışmalar olmaması amacıyla ben yeniden başkanlığa aday oldum. Zaten karşı ekibin bugüne kadar açıkladığı bir başkan adayı da yok. Bu iddialarının da olmadığını gösterir. OSBÜK seçimlerinde bizi tahrik edip aday olmak zorunda bırakmışlardı. Ve onlara çok büyük fark yaparak kazanmıştık. Ve 1,5 ay sonra bırakmıştık. Burada seçildikten sonra a 1,5 ay demiyorum ama makul bir zaman sonra bırakırsam kimse için sürpriz olmasın. Yani yeni bir OSBÜK modelini burada uygulayabiliriz.”diye konuştu.

Borsa Başkanı Arif Koşar ise seçimlerin gergin geçmesinin nedeninin oda yönetiminin tutumundan kaynaklandığına dikkat çekerek, “Vakıflar Bankası’nın vergi numarası güncellenmedi diye listeden çıkarılıyor. Ben güncellemek zorunda mıyım? Bunlar çok ayıp şeyler. Mesela bana verilen yetki belgesi başka bir sayı numarasıyla başkasına veriliyor ve ona oy kullandırılıyor. Çok ciddi haksızlıklar var. Konu mahkemeye intikal edecek. Adalet son kararı verecek.”dedi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 15:20:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?