5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Nereden nasıl kurbanlık almalı?

NEREDEN NASIL KURBANLIK ALMALI

Manisa Canlı Hayvan Borsası Veteriner Hekimi Merter Yıldız, kurbanlık hayvanların hayvan pazarlarından alınması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Manisa Ticaret Borsası'nın işlettiği hayvan pazarı hakkında bilgi veren Yıldız, "Pazar içinde yer alan padokların tamamının üzeri kapalı ve her padokta su bulunan modern bir tesis. Canlı Hayvan Borsamız 5 yıldır sorumlu yönetici ve ruhsata sahip hayvan pazarlarının arasında yer alıyor. Kapasite olarak 4 bin küçük baş ve bin 500 büyükbaş hayvan kapasitesindedir. Elektrik ve park sorunu olmadığı için hayvanların pazarlanmasında sıkıntı yaşanmıyor. Daha önce düzensiz ve kontrolsüz hayvan pazarları kurulurken bugün Manisa'da modern bir hayvan pazarı var. Perşembe günleri Tarım İl Müdürlüğü'nün sorumlu veteriner hekimleriyle beraber hem kontrolleri yapıyoruz hem de halkımızın daha sağlıklı hayvan alabilmesi için yardımcı oluyoruz” dedi.

Kurbanlıkların hayvan pazarlarından alınması konusunda uyarıda bulunan Yıldız, "Manisa Canlı Hayvan Pazarı'na pasaportsuz, kulak küpesiz ve sağlık raporsuz hayvan girişlerine kesinlikle izin verilmiyor. Manisa ili çevresinde şap hastalığına rastlanmış olunsa bile Manisa merkezde şapa rastlanmadı. Hayvan pazarının girişinde farklı illerden gelen arabaları dezenfekte etmek için dezenfeksiyon çukuru bulunmaktadır. Çevre ilerden veya ilçelerden gelebilecek olası bir hastalığa karşı girişte tedbirlerimizi alıyoruz. Pasaportsuz, kulak küpesiz ve sağlık raporsuz hayvan girişlerine kesinlikle izin verilmiyoruz." diye konuştu.

Kurbanlık hayvan alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Veteriner Hekimi Merter Yıldız, sağlıklı kurbanlık elde edebilmek için menşei pasaportlu hayvanların alınması gerektiğini vurgulayarak, "Sağlık kontrolleri yapılmış hayvanların alınmasını öneriyoruz hayvanlarınızı kurban pazarlarında alınması daha sağlıklıdır. Veteriner Sağlık Raporu veya Menşe Şahadetnamesi olmayan, küpesiz ve hayvan kimlik kartı bulunmayan, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde akıntısı bulunan, öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan hayvanlar kesinlikle alınmamalıdır.” dedi.

NEREDEN NASIL KURBANLIK ALMALI
İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2010 Salı 11:54:04
Güncelleme :9 Kasım 2010 Salı 20:13:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?