30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Öğrencilere organ bağışı anlatıldı

Organ ve Doku Bağışı Haftası kapsamında Manisa'nın Selendi ilçesinde liseli öğrencilere organ bağışı konusunda konferans verildi.


Selendi Anadolu Öğretmen Lisesi'nde düzenlenen "Organ Bağışı" konulu konferansa, Sağlık Grup Başkanı ve Selendi Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Serbey Selahattin Erbey'in yanı sıra, Organ Nakli ve Bağışı Birimi sorumlu hemşireleri Neriman Alakoyun ve Hatice Ataşman eğitmen olarak katıldı. Sağlık Grup Başkanı Dr. Erbey, liseli öğrencileri organ bağışı konusunda bilgilendirerek, "Bırakacağımız en güzel miras, hayatta iken yapacağımız organ bağışıdır." dedi.


Konferans sonunda basın toplantısı düzenleyen Dr. Erbey şöyle konuştu: "Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı AB ülkelerinde ortalama 18,8 iken, bu oran, ülkemizde 3,1' dir. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının bir an önce ülke genelinde arttırılmalıdır."


Organ nakli konusunda toplumun kültürel, dini, ahlaki değerlerinin göz ardı edilmeden bilimsel ve etik sorunların çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Erbey, "Toplumun sosyal, ahlaki, kültürel, dini yapısının, inanışlarının kısa sürede değişmesinin mümkün olmadığı, ancak gelişen tıp teknolojisindeki yeni uygulamalar ile modern tıbbın insan yaşamında yarattığı mucizelerin topluma yansıtılabileceği bilinmektedir.

Bu deneyimleri geçirmiş, bugün sağlıklarına, yaşamlarına, ailelerine, ikinci bir yaşama kavuşan kişilerin mutluluklarının topluma gösterilmesi, toplumdaki bireylere bir gün kendileri veya çok sevdikleri kişilerin de organ nakline gereksinimleri olabileceği gerçeği duyumsatıldığında, toplumun organ bağışı ve nakli konusundaki endişe ve korkularının giderilebileceği, bakış açılarının değişebileceğine inanıyorum" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 15:08:29
Güncelleme :15 Kasım 2008 Cumartesi 09:19:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?