3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Okulda süt bayramı

Manisa Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Engin Kurt, ülkemizdeki süt tüketiminin Avrupa ve dünya ülkeleriyle kıyaslanmayacak kadar düşük olduğuna dikkat çekti.

Dünya Süt Günü nedeniyle Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Pınar Süt ve Tarım İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa organizasyonunda ilköğretim öğrencilerine pastörize süt dağıtıldı. Akşemseddin Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’nda yapılan törene Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Engin Kurt, Milli Eğitim Şube Müdürü Reşat Palaz, Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu ve öğrenciler katıldı.

Törende bir konuşma yapan Engin Kurt, ülkemizde 1991 yılından bu yana 21 Mayıs ve bunu kapsayan haftanın “Süt Haftası" olarak kutlandığını söyledi. Süt tüketimini arttırmak amacıyla kampanyalar düzenlediklerine dikkat çeken Kurt, “Bu kampanyalar ve etkinlikler ile sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için süt talebini artırmak, her yaş grubundaki ferde süt içme alışkanlığını kazandırmak, süt ve süt ürünlerinin besin değeri konusunda kamuoyunu aydınlatmak amaçlanmaktadır.”dedi.

Sütün vazgeçilmez bir gıda maddesi olduğunu vurgulayan Engin Kurt sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayvansal ürünler içersinde süt, insan hayatının her dönemindeki beslenmesinde en başta yer alan ve vücudumuzun ihtiyacı olan besin elementlerinin tamamına yakın kısmını bileşiminde bulunduran tek gıdadır. Çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi için ve kadınlarda görülen kemik erimesi sorununa karşı, kalsiyum ve vitamin deposu günlük süt tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor. Günde 2 bardak süt içerek vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun yüzde 75'i, fosforun yüzde 60’ı ve iyotun yüzde 25'i, B2 ve B12 vitamin ihtiyacının ise yüzde 77'si karşılanabilir.”

Ülkemizde süt tüketim oranının oldukça düşük olduğunun altını çizen Kurt şunları söyledi: “Yıllık kişi başına süt tüketim oranlarına baktığımızda, Finlandiya’da 139, İngiltere’de 100, İtalya’da 63 litre iken ülkemizde bu oran sadece 24 litredir. Ülkemizde üretilen sütün ancak yüzde 60 'ı pazarlanmakta, pazarlanan kısmın % 40'na yakını işlem görmeden tüketiciye ulaşmakta, geri kalan kısım ise modern işletmelerde, mandıralarda işlenmektedir. İşlenen sütün ise yüzde 20’si içme sütü, yüzde 80’i ise dayanıklı süt ürünleri olan peynir, yoğurt, ayran, tereyağı gibi gıdalarda kullanılmaktadır. Tüketilen toplam süt ürünleri miktarının içme sütü olarak kullanma oranı Dünya ortalamalarında yüzde 40 iken ülkemizde bu oran yüzde 20’lerde kalmaktadır. Kişi başına düşen yıllık işlenmiş içme sütü tüketimi Avrupa ülkelerinde 60-170 litre arasında değişirken ülkemizde bu miktar 6 litre gibi oldukça düşük düzeylerde kalmaktadır.”

DAMIZLIK BİRLİĞİ SPONSOR OLDU
Törenin ardından öğrencilere pastörize edilmiş ve kutularda olmak üzere yaklaşık 4 bin adet süt dağıtıldı. Organizasyona Pınar Süt ile birlikte sponsor olan Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, öğrencilere süt dağıttı. Beslenme yününden sütten en iyi yararlanma şeklinin sütü içerek tüketmek olduğuna dikkat çeken Başkan Kırlıoğlu, bu tarz organizasyonların teşvik edilmesi için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Akşemseddin Yatılı Bölge İlköğretim Okulu Müdürü Bülent Tonoz, sponsor firmalar Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Pınar Süt yetkililerine teşekkür etti.  Bol bol süt içen öğrenciler de büyük sevinç yaşadı.

iha
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 13:37:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?