30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Organlarıyla 6 kişiye umut oldu

Manisa Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Salih Hasgör isimli vatandaşın kalp kapakçıkları, böbrekleri, karaciğeri ve kornea tabakaları alınarak organ nakli bekleyen 6 kişiye nakledilmek üzere Ankara ve İzmir'deki hastanelere gönderildi. 

Yüksek tansiyon tanısıyla geçen cuma günü Manisa Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi altına alınan 58 yaşındaki Salih Hasgör'ün beyinciğinde ödem olduğu belirlendi. Yoğun Bakım Doktoru Ahmet Ertabaklar, hastanın dün akşam saat 20:30 itibariyle beyin fonksiyonlarının sona erdiğini söyledi. Ölmeden önce organlarının bağışlanmasını vasiyet eden Hasgör, yakınlarının da iznini aldıktan sonra dün sabah ameliyata alındı. 

9 Eylül Üniversitesi'nden gelen ekiple Manisa Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Korkut Kafesçiler, Anestezi Uzmanı ve Manisa Devlet Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Mehmet Bayer ve Manisa Organ Nakli İl Koordinatörü Anestezi Uzmanı Dr. Sema Kuşçu birlikte sabaha karşı ameliyata girdi. 

Ameliyatın ardından kalp kapakçıkları, böbrekler, karaciğer ve kornea tabakaları özel kablara konularak hızlı bir şekilde yola çıkarıldı. 

Anestezi Uzmanı ve Manisa Devlet Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Mehmet Bayer, "9 Eylül Üniversitesi'nden gelen cerrahi ekiple birlikte 3 saat süren ameliyata girdik. Hasgör'ün böbrekleri, karaciğeri, korneaları ve kalp kapakçıkları alındı" dedi.
Başhekim Sami Karakoç ise, operasyonun kendi hastanelerinde gerçekleşmesi ve organların 6 hastaya umut olmasından dolayı mutlu olduğunu ifade etti. 

Manisa Organ Nakli Koordinatörü Dr. Sema Kuşçu ise şu bilgileri verdi: "2007 yılında ilimizden 7 vatandaşımızın organları organ bekleyen çeşitli hastalara nakledilmişti. Bugün 2008 yılının ilk organ nakli gerçekleşti. Salih Hasgör'ün kalp kapakçıkları Ege Üniversitesi'ne, karaciğeri Ankara İbni Sina Hastanesi'ne, böbreklerinden biri Ege Üniversitesi diğeri İzmir Kent Üniversitesi'ne, iki taraflı korneaları 9 Eylül Üniversitesi'ne, bazı organları ise 9 Eylül Üniversitesi'nde organ bekleyen hastalara
gönderildi. Hastanın ayrıca dalağı da test amaçlı alındı. Evli, iki çocuk babası olan Hasgör'ün bu bağışı örnek alınmalı." 

Organları 6 kişiye hayat veren Salih Hasgör'ün eşinden ayrı yaşadığı ve Emre (30) ile Cem (20) adlarında 2 çocuk sahibi olduğu öğrenildi. Beyin ölümü gerçekleşen Salih Hasgör'ün eşi ve çocukları bir açıklama yapmak istemedi. Salih Hasgör'ün yakınlarına ve ailesine, "Organlarımı bağışlıyorum" şeklinde vasiyette bulunduğu öğrenildi. 

Salih Hasgör'ün yeğeni Fethi Hasgör, amcasının kendi isteği üzerine organlarının bağışlanmasına ve vasiyetinin yerine getirilmesine ailesiyle birlikte karar verdiklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 17:03:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?