30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

OSB'ler BOTAŞ'a dava açıyor

İzmir ve Manisa'daki organize sanayi bölgeleri, doğalgaz dağıtım bedellerinden aldıkları yüzde 1'lik payın yılbaşından itibaren kaldırılacak olması nedeniyle BOTAŞ'a dava açacaklarını açıkladı.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Yurdun, Tire Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Sanayiciler Kulübü'nde birlikte basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında, doğalgaz dağıtım bedellerinden
aldıkları yüzde 3'lük dağıtım bedelinin yüzde 1'e düşürülmesi, yılbaşından itibaren yüzde 1'lik payın da kaldırılmasına yönelik çalışmalar ve sanayicilerden yıl içinde en yüksek iki fatura karşılığı teminat mektubu istemesi nedeniyle BOTAŞ'a tepki gösterildi.

Toplantıda konuşan İAOSB Başkanı Hilmi Uğurtaş, doğalgaz dağıtım bedellerinden aldıkları yüzde 3'lük dağıtım bedelinin yüzde 1'e düşürülmesi, yılbaşından itibaren yüzde 1'lik payın da kaldırılmasına yönelik çalışmaları nedeniyle organize sanayi bölgelerinin teker teker BOTAŞ'a dava açacaklarını açıkladı.

BOTAŞ'ın bu uygulamasının OSB'ler için bir angarya teşkil edeceğini ve Anayasa'ya göre kimseye angarya iş yaptırılamayacağını belirten Uğurtaş, doğalgazın üzerinde çeşitli oyunlar oynandığını söyledi.

Sanayicinin kriz sürecindeki sıkıntılı zamanında teminat mektubu angaryası ve dağıtımdan aldığı yüzde birlik payın yok edilmesi problemi yaşadıklarını ifade eden Uğurtaş, sözlerine şöyle devam etti: "BOTAŞ'ın bu yaptığı kriz sürecinde sıkıntımıza sıkıntı eklemek ve nefes borularımızı tıkamak demek. OSB'lere verilen yüzde 21'lik dağıtım bedelleri payı yüzde 4'e, sonra yüzde 3'e daha sonra da yüzde 1'e indirildi. Şimdi o yüzde 1 de elimizden alınmaya çalışılıyor. OSB'ler bu dağıtım bedellerini cebine atmak için almıyor, yatırım yapıyor. BOTAŞ'ın verdiği yüzde 3 ile masrafları karşılıyorduk, yüzde 1'e düşünce zarar etmeye başladık. Biz bunu nasıl tolere edeceğimizi düşünürken yüzde 1'i de elimizden alıyorlar."

"BOTAŞ bugüne kadar bizi muhasebecisi ve tahsildarı olarak kullandı" diyen Uğurtaş, "OSB'ler dağıtım bedeli üzerinden aldığı yüzde 1'lik payı OSB'ler kar etmek için kullanmıyor. Bu para hatların bakım onarım bedeli, faturalandırma ve tahsilat işlemlerine ancak yetiyor. Anayasa'ya göre bu bir angaryadır. Sanayiciler yatırımını yapsın, gaz bedellerini ödesin, dağıtımını da yapsın ve karşılığı sıfır olsun. Böyle bir şey olabilir mi? Ama ne yazıkki OSB'lerden istenen bu" ifadelerini kullandı.

EPDK DEVREYE GİRMELİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) bu konuda devreye girmesi gerektiğini kaydeden Uğurtaş, şunları söyledi: "EPDK'da 'bizden habersiz hiçbir şey yapamazsınız' diyen arkadaşlar BOTAŞ'ın aldığı bu kararda neredeler? Elektrikte bir dağıtım bedeli veriliyorsa, aynı şey doğalgaz için de geçerli olmalı. Bu durumda EPDK devreye girmeli. Bölgelerin haklarını koruyacak düzenlemeleri bekliyoruz."

OSB'LER KÖŞEYE SIKIŞTIRILMAK İSTENİYOR

BOTAŞ'ın OSB'leri sıkıntıya sokan uygulamalarını anlamakta güçlük çektiklerini dile getiren Uğurtaş, şöyle konuştu: "Bu şekilde OSB'leri köşeye sıkıştırıp, elimizden alıp bazı özel şirketlere peşkeş mi çekilmek isteniyor. Bu konuyu dava edeceğiz. Anayasa'ya aykırı davranamazlar. Bu konuda sessiz kalmamızı beklemesinler. Bütün OSB'lerin tüzel kişilikleri BOTAŞ'a dava açacak. Mahkemeler BOTAŞ'ın bu Anayasa'ya aykırı tutumu nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne gidecektir. Hukukçular çalışıyor. Davayı hemen açacağız."

Uğurtaş, bakanların da kendilerine hak verdiklerini belirterek, bu sorunun çözülmesini istedi. Petrol fiyatlarının 36 dolara düştüğünü hatırlatan Uğurtaş, petrol fiyatları düşerken doğalgaz fiyatlarının düşmemesine anlam veremediklerini ifade etti.

GENEL TAVRIMIZ TEMİNAT MEKTUBU VERMEMEK OLACAK

BOTAŞ'ın sanayicilerden yıl içinde en yüksek iki fatura karşılığı teminat mektubu istemesine tepki gösteren Uğurtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün OSB'lerin genel tavrı teminat mektubu vermemek olacak. Gelsinler bizim gazımızı kessinler. Kriz sürecinde sanayici nasıl yaşarım diye düşünürken, karşımıza bu engellerle çıkmasınlar."

BOTAŞ'ın yüzde 1'lik payı kaldırması durumunda firmaların üretimi durduracağını belirten Uğurtaş, sadece 5 organize bölgesinde 100 milyon dolarlık zararın meydana geleceğini söyledi. Bütün bölgelerin infial halinde olduğunu savunan Uğurtaş, "Sanayi ve Ticaret Bakanımız aynı şeyi söylüyor. Enteresan olan enerji Bakanımız da aynı şeyi söylüyor. Biz sadece Ege'deki zararı hesaplıyoruz. Ama Türkiye'deki bütün OSB'ler aynı durumda" dedi.

DELİ DUMRUL VERGİSİ

Sanayicinin doğalgaz için ödediği parayı "deli dumrul" vergisine benzeten Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan da, kullanılmayan gazın parasını alan Botaş'ın istediği teminat mektubunun sanayiciler tarafından kabul edilemez olduğunu söyledi.

BOTAŞ'ın istediği teminat mektubu tutarının iki aylık olarak telaffuz edilmesine karşın kendilerine ibraz edilenin 21 trilyon olduğunu belirten Akkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim 6 aylık kullanım bedelimiz. Kullanmadığımız 6 aylık gazın teminatını vermeyeceğiz. Teminat mektupları da 2009 Mart ayına kadar ge güne kadar bizi muhasebecisi ve taçerli olması gerektiği bildirilmiş. BOTAŞ teminat verilmediği takdirde 1 Ocak 2009'da gazı kapatmakla tehdit ediyor. Biz teminat vermeyeceğiz. Sanayinin durmasını göze alıyorlarsa buyurun kesin. Hangi banka verir bu teminat mektubunu. Sen kaptır Melih Gökçek'i 1 milyar dolar, sonra gel OSB'lerden acısını çıkar."

EGE BÖLGESİ GÜNLÜK 100 MİLYON DOLAR ZARAR EDER

Doğalgaz teminatının verilmemesi nedeniyle vanaların kapatılması halinde sanayi sektörünün zararının yanında doğalgaz çevirim santrallerinde enerjinin kesilmesi ile ev kullanıcılarının da elektriklerinin kesileceğini söyleyen Akkan, "Her OSB'de en az bir doğalgaz enerji santrali var. Bunlar kendi ihtiyaçları dışını satıyorlar ve elektrik arzı içinde önemli yer tutuyorlar" dedi. Bu santrallerin enerjisinin kesilmesi ile ev tüketicilerinin elektriksiz kalacaklarının anlatan Akkan, şunları söyledi: "Kriz ortamında toplantı yaptığımız 5 sanayi bölgesinde ortalama 20 milyon dolar günlük zarar edilecek ve bunlar toplandığında 100 milyon dolar üretim kaybı olacak."

Doğalgaz dağıtımı konusunda sektöre yeni oyuncular girdiğini söyleyen Akkan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün sektöre yeni oyuncular girdi. BOTAŞ onlar müşteri bulsun diye mi bu uygulamayı yapıyor. Öyleyse, OSB'lere de bu hak verilmeli. Biz OSB'ler birleşerek kendi gazımızı alalım depolayalım ve ucuza satalım" diye konuştu.

Tire Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk ise yeni kurulan bölgelerinde doğalgaz alt yapısının hazırlandığını ve dağıtım payının kaldırılması ile zarar eder konuma geleceklerini söyledi. Bölgelerinde süt işleme tesislerinin zamlanan doğalgaz kullanmaktan vazgeçerek kömüre döndüklerini ve bununla birlikte çevre kirliliğinin arttığına işaret eden Porsuk, "Yaptığımız doğalgaz yatırımını ve dağıtımını bedeli karşılığında BOTAŞ'a devredelim onlar devam etsin" dedi.

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nin doğalgaz kullanım sürecinde kriz nedeniyle doğalgaz kullanım miktarlarını azaldığını ifade eden Kemalpaşa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Yurdun da, "İlk dağıtıma başladığımızda yüzde 21 pay alıyorduk, sırasıyla yüzde 8, 6, 3 ve 2'ye indi. Şimdi de kaldırıldığını duyduk. Bu payları veren mantık neden değişti. Mahkemeye başvuracağız. Biz yüzde üçe çıkarılmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Uygulamaların kabul edilemeyeceğini söyleyen Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek ise, dağıtım payının mutlaka yeniden gelmesini istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 15:04:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?