3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Osmanlı çarşısı hayat buluyor

OSMANLI ÇARŞISI HAYAT BULUYOR

Şehzadeler kenti olarak bilinen Manisa'da tarihi mimariyi ortaya çıkarmayı hedefleyen Manisa Belediyesi, kuyumcular çarşısı olarak bilinen ve çoğu eski yapılardan oluşan caddede mimari çalışma başlattı.

Çalışmalar kapsamında iş yerlerinin dış görünümü eski mimari tarzda projelendirildi, ilk etapta 288 ada da 6 adet işyeri, 1 adet çeşme ile 289 ada da 6 adet işyerinde cephe sağlıklaştırma adı altında yenileme çalışmaları başladı. Çalışmalarda esnafla iş birliği içerisinde hareket eden belediye mimarları, Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtacak çarşının projesini Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Azmi Açıkdil başkanlığında hazırladı. Projenin ikinci etabında da Kapalı Çarşı, Bankalar Sokağı, 14, Sokak, 15. Sokak ile Kurşunlu Han Sokaklarında cephe sağlıklaştırma uygulamalarına başlanacağı bildirildi. Vakıflar ile iş birliği içerisinde yürütülecek ikinci projede bedesteni de kapsayacak şekilde tarihi ada oluşturulması planlandı.

Manisa'nın şehzadeler kenti olduğunu ve mimarisinin de bu yönde gelişmesi gerektiğini belirten Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Belediyesi'nin yok olan tarihi mimari anlayışını yeniden gündeme getireceğini söyledi. Başkan Ergün şöyle devam etti; “Manisa şehzadeler kenti kimliğine sahip olmasına rağmen maalesef mimarisinde bu izlere rastlamak mümkün değil. Özellikle son yıllardaki yapılaşma eski eserleri adeta gizleyecek şekilde planlanmış. Sahip olduğumuz tarihimi maalesef sergileyemiyoruz, binaların arasında gizliyoruz. Kent merkezinde kalan tarihi yapıları da kaderine terk ederek yıkılmasını bekliyoruz. Manisa Belediyesi olarak bu duruma engel olmak istedik. Şehzadeler kentinin mimarisi tarihine yakışır nitelikte olmalı. Dr. Sadık Ahmet Caddesi olarak bilinen burada Osmanlı Çarşısı oluşturulmasını istedik. Bunun için binaların cephelerinin de Osmanlı tarzı düzenlenmesi için mimar arkadaşlarımız bir çalışma yaptı ve bu çalışma hayata geçti. Çarşının görünümü şimdiden değişti. Eminim bittikten sonra daha güzel bir görünüme kavuşacak ve az da olsa eski mimari örneklerini Manisa'da görebileceğiz. Bu konuda iş yeri sahipleri de çok istekli. Çünkü iş yerlerinin görünümünün değişmesi çarşının hareketliliğini ve müşteki çeşitliliğini de arttırıyor. Tarihi kentlerde bu tarz çarşıların ne kadar değerli olduğunu hepimiz biliyoruz. İnşallah Manisa'mızda da Osmanlı Çarşısı olarak kuyumcular çarşısını hayata geçireceğiz.”

Osmanlı Çarşısı Projesinin devamında vakıflar işbirliği ile Bedesten'in çevre düzenlemesine geçileceğini belirten Belediye Başkanı Cengiz Ergün, bu konuda kurumların iş birliği yapmasının önemli olduğunu söyledi. Başkan Ergün; “ Belediye olarak tüm bu çalışmaları yaparken başta Manisa Valiliği olmak üzere ilgili diğer kurumlarla iş birliği içinde olmaya gayret ediyoruz. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile de bu aşamada iş birliği içerisindeyiz. Bizim Osmanlı Çarşısı'na paralel olarak Vakıfların yürüttüğü Bedesten'in restore çalışması da devam ediyor. Belediye olarak Bedesten'in etrafının düzenlenmesi konusunda biz proje hazırladık ve çarşı projesinin ardından hayata geçireceğiz. Manisa'da tarihi kimliğin korunması için kurumların iş birliği içerisinde olması sevindirici” diye konuştu.

OSMANLI ÇARŞISI HAYAT BULUYOR
OSMANLI ÇARŞISI HAYAT BULUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2009 Salı 12:51:03
Güncelleme :22 Aralık 2009 Salı 18:14:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?