7
Mayıs
2024
Salı
MANİSA

Otistik gencin şaşırtan yeteneği

Manisa'daki Öğretmen Şükran Bilginer Eğitim ve Uygulama Okulu'nda eğitim gören, otistik özellikler gösteren zihisel engelli, 22 yaşındaki Maşallah Tatlısu'nun yeteneği, görenleri şaşkına çeviriyor.

Günün herhangi bir anında saate bakmadan zamanı, dakikası dakikasına söyleyebilen Tatlısu, plakaları, ülke başkent ve bayraklarını, 36 Osmanlı padişahı ve Türkiye'de görev yapan cumhurbaşkanlarının adlarını, sırasıyla biliyor. Hafızasıyla dikkat çeken Maşallah Tatlısu, yeteneklerini göstermek için yarışmaya katılmak istiyor.

Manisa merkezdeki Öğretmen Şükran Bilginer Eğitim ve Uygulama Okulu'na bağlı İş Eğitim Merkezi'nde eğitim gören zihinsel engelli Maşallah Tatlısu'nun (22) hafızası, görenleri hayrete düşürüyor. Bedensel engelli bir ailenin ikinci çocuğu olan Maşallah Tatlısu, günün herhangi bir anında saatte bakmadan zamanı dakikası dakikasına saati söylebiliyor.

Yeteneği bununla da sınırlı kalmayan Tatlısu, öğretmenlerinin desteğiyle öğrendiği şehir plakalarını, ülkelerin başkent ve bayraklarının renklerini, şekillerini, 36 Osmanlı padişahı ve Türkiye'de görev yapan cumhurbaşkanlarının adlarını eksiksiz biliyor.

TESADÜFEN FARK EDİLDİ

Zihinsel engellilerin öğretmeni Hasan Şahin, Tatlısu'nun yeteneğini tesadüfen fark ettiğini söyledi. Şahin, "Doğuştan zihinsel engelli olan ve otistik özellikleri taşıyan Maşallah'a temel yaşam becerileri, kişisel bakım eğitimlerinin yanı sıra okuma ve yazmayı öğrettik. Bir gün sınıfta saatime bakıyordum; Maşallah, 'Öğretmenim saat 12.35' dedi. Saatime baktım, gerçekten söylediği gibi olduğunu gördüm. Üç gün üst üste Maşallah'a saati sordum. Dakikası dakikasına bildi. Çok şaşırdım. Sonra bu yeteneğini geliştirmesine yardımcı olabilmek için şehir plakalarını, Osmanlı Padişahları ile cumhurbaşkanlarımızın adlarını, ülkeleri, bayrakları ve başkentleri ezberlettim. Şu an hepsini eksiksiz biliyor. Maşallah'ta normal insan hafızasının üstünde bir hafıza var" diye konuştu.

YARIŞMAYA KATILMAK İSTİYOR

Okul Müdürü Murat Ceylan, zihinsel engelli gencin, okulda ve eğitim iş merkezindeki 91 öğrenciden çok farklı olduğunu belirtip "Okula yeni atandığımda Maşallah'tan çok söz ettiler. Hemen yanına gittim. Saati sordum ve bir yere bakmadan dakikası dakikasına söyledi. Çok şaşırdım. Yeteneğinin geliştirilmesi konusunda öğretmenlerimiz ve okul idaremiz Maşallah'a büyük önem gösteriyor" dedi. Müdür Ceylan, iş eğitim merkezinde Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) bazı fabrikalara galoş ürettiklerini, Maşallah'ın da burada çalıştığını söyledi.

Hafızasıyla dikkat çeken Maşallah Tatlısu ise "Bir yarışmaya katılıp kendimi göstermek istiyorum" diyor
 

...
Yayın Tarihi : 7 Mart 2012 Çarşamba 14:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?