30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Plansız tarımın faturası ağır oldu

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, plansız yapılan tarım faaliyetleri sonucunda binlerce ton karpuz ve domatesin tarlada kaldığını söyledi.


Bu yıl Manisa’da karpuz ve domates ekiminin yoğun bir şekilde yapıldığına dikkat çeken Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, planlı tarım yapılmadığı için binlerce ton karpuz ve domatesin toplatılamadığını söyledi. Manisa’da çürümeye bırakılan karpuz tarlasında açıklamalarda bulunan Başkan Koşar şunları söyledi: “Sadece bu yıl Manisa'da yaklaşık 5-6 bin dönüm karpuz ve kavun toplanmayarak, tarlada bırakıldı. Yöresel ve bölgesel tarıma geçmediğimiz müddetçe bunlar böyle olacaktır, çiftçimiz de bu plansız ve programsızlıktan dolayı ektiğinin karşılığını alamıyor. Tüccar emeğinin karşılığını alamıyor. Bu sene az olan ürünü seneye hepimiz ekerek o ürünü çökertiyoruz. Geçen sene 250 YTL olan domates bu sene 75 kuruş. Toplama ve nakliye masraflarını karşılayamayan bu ürün sadece bir örnektir. Hem çok su harcaması yapıyoruz hem de bu nitelikli toprakları plansız ve programsız kullanıyoruz. Önlem almazsak birkaç yıl sonra belki çok geç kalmış olacağız.”


“MANİSA OVASI KONYA OVASINA BENZEYECEK”
Kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını, acilen damlama sulama sistemine geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Arif Koşar, "Bölgemiz küresel ısınma ve kuraklıkla ilgili çok ciddi bir problemin eşiğindedir. Hala konunun muhataplarının bir plan ve program çerçevesinde adım atmadığını endişeyle izliyorum. Bir zamanlar Manisa’da güzel bir Gediz nehri ve Nif çayı vardı. Bu iki su kaynağı arazilerimizin can damarlarıydı. Sonra ara ve tahliye kanallarımız vardı. Ara kanallara bağlı tekne kanallarımız yer almakta idi. Her bağın başında tulumbalarımız, 8 metreden su çıkan artezyenlerimiz ve sondajlarımız da yer almaktaydı. Şimdi kaldık derin kuyu sondajlarına. 15 yılda bu hale geldik. 15 yıl önce Gediz nehrinde, Nif çayında ve kanallarda yüzüyorduk, balık tutuyorduk. Artık bizler çocuklarımızın geleceğini yemeğe başladık. Acı ama gerçek. Bizim petrolümüz olan bu değerli topraklardan çıkan ürünler ve bunların can damarı olan suyu eskiye bırakmadan veya bizden sonra geleceklere bırakmadan hovardaca harcıyoruz. Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu, ‘Böyle giderse Manisa ovası Konya ovasına benzeyecek’ demişti. Bence ovamızın durumu daha olumsuzdur. Çünkü Konya’da kış yağmurları var, kış karı var. Bizim burada o da olmadığı için durumumuz daha vahimdir. Bu karamsar tabloyu çizmek istemezdim ama görülüyor ki kuraklık artık bir numaralı sorun. Bu koltukları işgal edenler sorumluluğunu bilmelidirler. Yoksa vebal altında kalacaklardır."diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 12:49:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?