30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Ramazan'da üzüm yardımı önerisi

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, milli ürünlerin başında gelen üzümün ramazan paketlerine de konarak, bolca tüketilmesinin faydalı olacağını söyledi.


Yılardır birçok üründe olduğu gibi üzümde de araz fazlası sorunu yaşandığına dikkat çeken Başkan Arif Koşar şunları söyledi: “Ülkemizde maalesef faydaları saymakla bitmeyen üzüm yeterince tüketilmiyor. Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde oldukça fazla tüketilen üzüm ülkemizde ve özellikle Ege bölgesinde yoğun bir şekilde yetiştirilmesine rağmen sofralarımızda hak ettiği yeri almıyor. Üzüm tüketimini teşvik etmek için çeşitli çözümler bulmalıyız. Bu durum hem piyasa koşullarını olumlu yönde etkileyecektir hem de daha fazla tüketilecektir.”


Yardım amacıyla hazırlanan Ramazan paketlerine üzüm konulmasını öneren Başkan Arif Koşar, “Böylece ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız da üzüm yemiş olacaktır. Bunun yaygınlaşması için kampanya başlatacağız. Üzümün iç tüketim oranını artırmak için çalımlalar yapacağız.”diye konuştu.


ÜZÜM ECZANE GİBİ
Başkan Arif Koşar üzümün faydalarıyla ilgili yapılan bir araştırmadan örnekler vererek şunları söyledi. “Bu araştırmaya göre bir kilogram üzüm içerdiği besin değerleri açısından, 1.150 litre süt, 390 gram et ya da 1.2 kilogram patatese eşdeğerdir. Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, cildin güçlenmesini sağlıyor. Bazı karaciğer hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde etkili olan üzüm, yüksek tansiyonu kontrol altında tutmada da kullanılıyor. Üzüm içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden, böbrek ve barsak sisteminin çalışmasını düzenliyor. Kanın temizlenmesine yardımcı olan bu şifa kaynağı, doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltan meyve olarak biliniyor. İçinde bulunan bor minerali beyin fonksiyonlarını arttırmaya yarıyor. Vücuttaki kemik ve sinir dokusunu, kasların çalışmasını ve kalp atımlarını düzenleyen magnezyum, üzüm içeriğinde bol miktarda bulunuyor. Kan oluşumu için büyük önem taşıyan ve özellikle gebelerde takviyesi gereken demir mineralini içerir. İçinde bulunan potasyum sinir sistemi ve düzenli kalp ritmi için önemli bir mineraldir. İçinde bulunan inositol, kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca inositol, saçların büyümesi için hayati bir vitamindir. İçinde bulunan B1 vitamini kan şekerinin yakılması, kalp sağlığının korunması ve öğrenme gibi beyin fonksiyonları için gerekli olan bir vitamindir. Yaşlanmaya karşı koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır. Bu nedenle üzüm tüketimin artırılması gerekmektedir.”dedi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 17:11:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?