4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Ramazan’da zam günah mı?

Manisa’da 50 kuruşa satılan ekmeğin fiyatı kutsal ayın başlamasıyla 70 kuruşa çıkarıldı. Müftü yardımcısı durumu fırsatçılık olarak nitelendirdi, “Dinimiz haksız kazanca hoş bakmaz” dedi

İslam dinine aykırı
MANİSA’DA 50 kuruşa satılan 300 gramlık ekmeğin fiyatı, Ramazan ayının başlamasıyla 70 kuruşa yükseltildi. Bu duruma müftülükten ilginç bir açıklama geldi. Yapılan zammı ‘fırsatçılık’ olarak niteleyen Müftü Yardımcısı Halil Hazar, Ramazan ayının fırsat bilinip haksız kazanç sağlanmasına İslam dininin hoş bakmadığını vurguladı, şöyle dedi:

Önce doğruluk vardır
“İSLAM’DA her şeyden önce doğruluk vardır. Dinimiz doğruluğu emreder. Hz. Muhammed bir hadisinde der ki, ‘Her kim ki hile yaparsa o bizden değildir.’ Hile, normal fiyattaki malı daha farklı zamanlarda fırsat kollarcasına zamlı satmaktır. O nedenle esnaf kardeşlerimize sesleniyorum; hakları neyse onu alsınlar, Ramazan’ı fırsat bilip zam yapmasınlar.”


“Ayet ve surelere göre zam yapmıyoruz”

MANİSA Fırıncılar Kooperatifi Başkanı Kemal Erbaşlar: 2008 yılında alınan karara göre ekmeğin 70 kuruşa satılması gerekiyordu. Ancak, haksız rekabet ve dışarıdan gelen ekmekten dolayı kimi yerde 50 kuruşa, kimi yerde 25 kuruşa satılıyordu. Geçen haftalar içerisinde kent dışından gelen ekmeğin önlenmesi konusunda belediyemizin, Tarım İl Müdürlüğü’nün harekete geçmesinden dolayı ekmek gerçek fiyatı olan 70 kuruşa satılmaya başladı. Bu da Ramazan ayına denk geldi. Biz ekmeğe zammı ayet veya sureler doğrultusunda yapmıyoruz. Ekmeğe zam günah diye bir şey yok.
 

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 09:11:06
Güncelleme :25 Ağustos 2009 Salı 17:04:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?