5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Romanlar Salihli'ye yerleşiyor

Manisa'nın Selendi ilçesinde, yılbaşı akşamı başlayan olaylardan sonra Selendi'den uzaklaşan romanlar Salihli'de yaşayacaklar.

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener, Emniyet Müdür Yardımcısı İbrahim Çakmak ile yaptığı dört saat görüşmenin sonucunda Romanların isteği doğrultusunda Salihli'de yaşayacaklarını söyledi.

Roman temsilcileri ile makamında görüşen Güvenç, "Olayın olduğu ilk andan itibaren il genelindeki tüm Roman Derneği temsilcileri ile sürekli temas halindeyiz. Türkiye özgür ve demokratik bir ülkedir. Biz olayın başından beri Romanların istediği yerde yaşama hakkına sahip olduklarını söyledik. Kendileri ile yaptığımız görüşmelerde Salihli ilçesinde karar kıldılar" dedi.

Selendi'de üç mülkiyeti bulunan Roman ailenin istekleri doğrultusunda Selendi'ye dönebileceklerini ifade eden Vali Güvenç, şöyle konuştu: "Roman vatandaşlar kendi isteği doğrultusunda hareket edecekler. Türkiye'de yaşayan herkesin olduğu gibi Roman vatandaşlarında can güvenliği bizim sorumluluğumuzda. Kararı verdikleri andan itibaren devlet eli ile Salihli'ye taşınacaklar. Ayrıca kendilerine çocuklarının eğitiminde kullanmaları için ilk etapta bin TL harçlık vereceğiz."

Vali Güvenç, Romanların Salihli'de isterlerse Kızılay çadırlarında veya kiralık ev sistemi ile yaşayacaklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Salihli kaymakamımız yer tespiti konusunda çalışma yapıyor. Ayrıca ev kiralamak üzere de çalışma yapıyoruz. Belirli bir süre için ev kiralarını biz ödeyeceğiz."

AYRIMCILIK YOK

Olayın başından bu yana bilgi kirliliğinin yaşandığını belirten Güvenç, şunları söyledi: "Bana Meclis Anayasa Komisyonundan bir yazı gelmedi. Tabii ki Meclis sistemimizin kalbidir. Konuyla ilgili adli soruşturma sürüyor. Bu ülkede herkese verilen onurlu yaşam hakkı Romanlara da veriliyor. Asla bir ayrımcılık yok."

Toplantı sonrasında İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır da bir açıklama yaptı. Olayların toplumsal infiale dönüştüğünü anlatan Başkan Cıstır, şöyle konuştu: "Romanlar bu devletin asli vatandaşlarıdır. Biz öncelikle Roman vatandaşların Selendi'ye dönmelerini talep ettik. Vali memnuniyetle kabul etti. Bizim 76 kişinin can güvenliği konusunda sıkıntılarımız vardı. Romanlar Osmanlı döneminden bu yana bu toplumun yurttaşlarıdır. Romanlar bu ülkenin kareköküdür. Olaylar sosyolojik alt yapı

eksikliğinden kaynaklandı. Biz devletin Roman mahallelerine gelmesini istiyoruz. Yaşanan olaylardan sonra Romanlar can havli ile Selendi'den kaçtı. Romanlar Atatürkçüdür, vatanseverdir. Romanlar Türkiye'de oldukları kadar dünyanın hiçbir yerinde bu kadar rahat değil. Toplumsal barış adına önemli bir adım atıldı. 65 milyon insanı sağduyuya davet ediyoruz."

Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener de öncelikle validen Romanların Salihli'de yaşamalarını istediklerini belirterek şunları söyledi: "Kendisi bize istedikleri yerde yaşayabilecekleri konusunda açık çek verdi. Romanlar kendi istekleri ile Salihli'ye yerleşmek istiyor. İş imkanı bakımından Salihli herkes için daha iyi olacak. Roman vatandaşlar Selendililerin kendilerini telefonla taciz ve tehdit ettiklerini söylüyor. Can güvenliği konusunda endişelerimiz var."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2010 Cuma 14:58:01
Güncelleme :8 Ocak 2010 Cuma 17:38:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?