4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Rus uzmanlar hasat öncesi Alaşehir'de

Rusya Tarım Bakanlığı Veterinerlik ve Bitki Karantina Federal Servisi Toprak Denetleme Dairesi Başkanı Viladİmir Vasliveviç Popovbiç başkanlığındaki 5 kişilik heyet, Alaşehir'de incelemelerde bulundular.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Bitki Koruma ve Kontrol Genel Müdürü M. Emin Şahin, Gıda Kontrol Hizmet Daire Başkanı İlhami Şahin ile birlikte Ticaret Borsası binasında bulunan tarım laboratuvarını gezen Rus heyetine çalışmalar hakkında bilgiler verildi. İhraç edilecek yaş sebze ve meyvelerin dünya standartların kalıntı tahlillerinin yapıldığı anlatıldı. Ticaret Borsası toplantı salonunda üreticilerle bir araya gelen Rus heyeti isteklerini anlattılar. Üreticiler de sıkıntılarını dile getirdiler. İlaç kalınsıtına karşın her türlü tedbiri aldıklarını dile getiren üreticilerden Ahmet Şekerci, "Biz ihracatlık ürün yetiştirmek için her türlü uygulamayı yerine getiriyoruz, kalıntı çıkması mümkün değil." dedi.

Rusya heyetine ev sahipliği yapan Alaşehir Ticaret Borsası başkanı Hüseyin Soygür, "Alaşehir'den yapılan ihracatın yüzde 60'ı Rusya'ya yapılmaktadır. İhracatımızın sürekli olabilmesi için yaptığımız çalışmaların izlenebilir, ürettiğimiz ürünün kayıt altına alınması, bu doğrultuda tüketici sağlığının korunması temel amacımızdır. Bunların sağlanması için dünya çapında kabul görmüş İntertek Laboratuvarı kurduk, üreticilerimizin bilinçli üretim yapabilmeleri için ekipler kurarak onları bilgilendirdik. Gelen heyet yaptığımız çalışmaları taktir ederek buradan ihracatın artırılmasını istediler. Hedefimiz 2008 yılında 180 milyon dolar olan ihracatımızı 200 milyon dolara çıkarmak olacak."dedi.

Toptepe Restoran'dan öğle yemeği yedikten sonra bağlarda incelemelerde bulunan Rusya heyeti, üzüm salkımı, toprak, yaprak, bağın fiziki konumu gibi bir çok yaptırımları kontrol ettiler. Üretici Hüseyin Aktürk'ün bağı için tuttuğu defteri de inceleyen heyet başkanı Viladİmir Vasliveviç Popoviç, "Buradaki izlenimlerimiz olumlu. Biz dost ülke Türkiye ile pazar payımızı artırmak istiyoruz. Vatandaşlarımın sağlıklı ürün yemeleri için buradayız. Halkımıza kalıntısız ürün yedirmek için buralardayız. Devletler arası yapılan anlaşma gereği bundan böyle hata yapan ihracatçının ihracat yetkilerini elinden alacağız. Devlet yerine ihracatçı cezalandırılacak. Üreticilerle iyi diyalog kurduk. Birbirimize sorunlarımızı ve şikayetlerimiz anlattık. Son yıllarda Türk çiftçisinin bilinçli tarım uygulaması yaptığını görüyoruz. Bu da bizleri mutlu etti. Geziden ve incelemelerden mutlu ayrılıyoruz. Üreticilerin yüzlerinin gülmesi bizleri de mutlu ediyor. Amacımız gülen üretici, sağlıklı ürün, sağlıklı toplum oluşturmak." şeklinde konuştu.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Bitki Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin, Türkiye'nin Rusya'da pazar payının yüzde 10 civarında olduğunu belirterek, "Bu rakamın 180 milyon doları Alaşehir'den yapılmaktadır. Üzümün beşiği olan Alaşehir, daha dikkatli ve konrollü üretim, kalıntısız ürün, sağlıklı, güvenli ürün yetiştirebildiği taktirde ihracatımız daha da artacaktır. Rusya'dan gelen heyet yaptığı incelemelerde olumlu izlenimler almışlardır. Bizim amacımız da zaten ürünümüzün pazarlanması için yaptığımız çalışmaları onlara yerinde göstermektir."dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 18:13:22
Güncelleme :23 Temmuz 2009 Perşembe 18:23:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?