3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Sağlıkçılardan döner sermaye tepkisi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kula Şubesi, performansa dayalı döner sermaye ve toplu sözleşmeye tepki amacıyla Toplum Sağlığı hizmet binası önünde bir basın açıklaması yaptı.

SES üyeleri adına açıklamayı okuyan SES Kula Temsilcisi Arif Kuş, "Sağlık emekçileri, performansa dayalı döner sermaye uygulaması ile kendi aralarında rekabet eder konuma getiriliyor. Sağlık çalışanları arasında döner sermaye farkları 30 kata kadar varabiliyor. Hükümet 'Eşit işe eşit ücret' diyerek bizi sefalete mahkum etmek istiyor. Küreselleşme ve neoliberal politikaların sonucu olan sağlığın ticarileşmesi ve hizmeti sunan alanlar arasında ticari ilişki sağlayacak olan döner sermaye uygulaması sosyal devlet anlayışına ters düşüyor. Bu sağlık hizmetini olumsuz etkiliyor" dedi.

Milletvekili maaşlarına dikkat çeken Kuş, şöyle konuştu: "9 bin 500 liralık maaşlarını beğenmeyen milletvekillerine ek ödeme çalışmaları yapılırken, bütçe imkanlarını düşünmeyenler sağlık çalışanlarını piyasacı, sağlığın arz talep dengesi içinde sefalete mahkum etmekten çekinmiyor. Sosyal güvenlik kurumlarını çökertmeyi hedeflemek ve bizi de buna ortak etmeye çalışmaktadırlar. Asıl amaçları sağlıkta dönüşüm projesinin alt yapısını hazırlamaktır. Bu uygulama sonucunda laboratuvar, röntgen teknikleri ve ameliyat sayıları artmış, sağlık etik değerleri zedelenmiş, hijyenik olumsuzluklar nedeniyle ülkemizin dört bir yanında yeni doğan bebek ölümleri görülmüştür."

Performansa dayalı döner sermaye uygulaması ile gelir elde etmenin mantığının nitelikli hizmet sunma anlayışını ortadan kaldırmak olduğuna dikkat çeken Kuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özelikle daha fazla gelir elde etmek amacıyla döner sermaye yasasına konulan hekim merkezli performans ve puanlama sistemi, çalışanları birbirine karşı güvensiz kılmakta, çalışma barışını bozmaktadır. İdarecilerin keyfi uygulamalarına imkan tanımakta ve sağlık hizmetinin sunumunu olumsuz etkilemektedir

iha
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 16:51:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?