30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Sağlıklı köyler projesi tanıtıldı

Sağlık Bakanlığı'nın "Sağlıklı Köyler" projesi, Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde düzenlenen toplantıda ilgili kurum personeli ve muhtarlara tanıtıldı.


1 Eylül tarihinde uygulamaya geçirilecek olan projenin tanıtımı Sarıgöl Ziraat Odası'nda gerçekleştirildi. Muhtarların ilgi gösterdiği toplantının açılışında konuşma yapan Sarıgöl Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Mehmet Talaz, "Bu proje ile Manisa'daki 779 köyde çalışma yapılacak, Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü ve ilçe Toplum Sağlığı Merkezi elemanlarınca köyler tek tek dolaşılarak çevre ve toplum sağlığını etkileyen sorunlar tespit edilip bir veri tabanı oluşturulacak. 1 Eylül'de hayata geçirilecek olan Sağlıklı Köyler Projesi için muhtarlarımıza bilgi formları dağıtılarak köy hakkında bilgiler alınmaya başlandı." dedi.


Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şubesi'nde görevli Gıda Mühendisi Aygün Bartürker de projeyle ilgili şu bilgileri aktardı: "Köylerimizin sağlık problemleri önceden tespit edilecek. Tüm vatandaşlarımız kanun önünde eşit haklara sahiptir. Bu nedenle ilçedeki sağlık haklarının tümü köylerimizde de olacaktır. Mikroplar ve kimyasal olaylar insan sağlığını etkilemektedir. Mikroplar bir kaç gün içersinde etkisini gösterir ancak kimyasallar yıllar sonra vücutta birikim sonucu ortaya çıkar ve kansere yol açmaktadır. İklim değişiklikleri şehirlerde olduğu gibi köylerimizde de etkisini göstermekte özellikle ürünlerinde zarar vermektedir." Yapılması gerekenleri anlatan Bartürker, "İçme sularımızı kanalizasyonlardan, gübreliklerden, tuvaletlerden, mezarlıklardan uzak olmasına özen gösterelim. Ayrıca köylerdeki su depolarınızda temiz olması, içlerinin badanalanması ve pencerelerinin içeriye çeşitli hayvanların girmelerine engel olacak şekilde yapılması gerekmektedir. Halkın suyu çok önemlidir. Köylerde şebekeli su dağıtımı gerekmektedir. Köylerimizde son günlerde su içersinde arsenik olduğu söylentileri var. Bu nedenle tüm köylerimizden su örnekleri alınarak arsenik olup olmadığı incelenecektir. Çöpler artık kağıt, katı atıklar ile plastik atıklar olarak ayrı ayrı toplanmalıdır. " diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 17:09:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?