4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Sağlıkta 2008 yılı değerlendirmesi

Manisa İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, Sağlık Bakanlığı'nın 2003 yılında “Kolay Ulaşılabilir, Kaliteli Sağlık Hizmeti” parolasıyla başlattığı Sağlıkta Dönüşüm Programı hedeflerine ulaşmada 2008 yılının önemli bir atılım yılı olduğunu belirtti.

Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın uygulamaya konulmasıyla ülke genelinde olduğu gibi Manisa'da da sağlık hizmetlerinde çok önemli değişiklikler yapıldığını kaydeden İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, "Hatta bugüne kadar cesaret edilemeyen, düşünülse bile yapılmasına kalkışılamayan köklü değişiklikler bu süreç içerisinde gerçekleşmiştir. Bu köklü değişikler içerisinde yer alan ve 2008 yılına damgasını vuran uygulama ise Aile Hekimliği uygulaması olmuştur.

Çağdaş, muasır medeniyet seviyesindeki toplumların yıllardır uyguladığı bu sistemle vatandaşın sağlık hizmetlerine ulaşabilirliğinin önü açılmıştır. Bu uygulamanın başarısı ise daha ilk altı ayında sağlık hizmetinden faydalanan vatandaş rakamlarıyla ortaya konmuştur." dedi. Dr. Tay sözlerine şöyle devam etti. "Şunu vurgulamak isterim ki; Sağlıkta Değişim Programı'nın en önemli özelliği insan odaklı bir sağlık hizmetini hedeflemesidir.

İnsanın huzurunu, sağlığını ve mutluluğunu amaçlayan bir anlayış, bir felsefe değişimidir. Bu çerçevede vatandaşın aldığı sağlık hizmetinden memnuniyeti ön plana çıkmıştır. Yapılan bir çok anketlerde de hasta memnuniyetinin önceki yılara göre çok daha yükseldiği görülmektedir. Bu program Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi 'İnsanı yücelt ki devlet yücelsin, insanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışının bir projeksiyonudur.

Sağlık hizmetlerinde Sağlıkta Dönüşüm Programı ile belirlenen tüm hedeflere şu an itibariyle ulaşılmış değildir, ancak büyük ölçüde hedefler yakalanmış olup, aynı hızla program devam etmektedir. Ülke genelinde olduğu gibi Manisa'da da sağlık hizmetleri bugün için eskiden olduğundan daha iyi bir noktadadır. Şunu da belirtmek isterim ki; hiç kimsenin endişesi ve tereddütü olmasın gelecekte de bugünden daha iyi olacaktır. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yapılan değişikliklere karşı çıkan toplum içinde bazı kesimler olmuştur. Buda doğaldır. Değişime ve gelişime karşı çıkanlar her zaman olur. Ancak ulu önder Atatürk'ün de veciz sözünde ifade ettiği gibi 'İdare-i maslahatçılar esaslı inkılap yapamazlar.' Sağlıkta Dönüşüm Programı bir inkılaptır."

iha
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 16:57:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?